Društvo

Novi Pazar za bolje uslove života

Sa ciljem da podrži sprovođenje Lokalnog akcionog plana i ekonomski osnaži interno raseljena lica i povratnike, Grad Novi Pazar u partnerstvu sa Muslimanskim humanitarnim društvom Merhamet – Sandžak, predstavio je novi projekat pod nazivom ”Novi Pazar za bolje uslove života interno raseljenih lica i povratnika”, koji će se realizovati do 2020.godine, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Kroz ovaj projekat je predviđena dodela 10 montažnih kuća, 10 paketa građevinskog materijala i 20 grantova za ekonomsko osnaživanje interno raseljenih lica i povratnika po Sporazumu o readmisiji.

Na promociji projekta ”Novi Pazar za bolje uslove života interno raseljenih lica i povratnika”, gradonačelnik Nihat Biševac je istakao da ovaj grad sve više postaje pouzdan partner, kako za Evropsku uniju, tako i za druge.

”Grad Novi Pazar je prepoznat, ne samo u regionu nego i u celoj Srbiji, kao jedan od gradova koji najviše izdvaja za socijalnu zaštitu. Znamo da u našem gradu ima sugrađana kojima je socijalna zaštita potrebna i mi iz godine u godinu uvećavamo budžet za socijalna davanja. Velika je pomoć i kroz projekte koje sa Evropskom unijom sprovodimo. Skoro smo imali projekat Novi Pazar novi poslovi, kroz koji smo obezbedili zapošljavanje 30 mladih lica i obezbeđivanjem opreme pomogli smo da 20 mladih ljudi samostalno započene svoj biznis”, rekao je na promociji projekta gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac.

Projekat, koji ima cilj da podrži sprovođenje Lokalnog akcionog plana i ekonomski osnaži interno raseljena lica i povratnike po Sporazumu o readmisiji realizovaće se do jula 2020.godine, do kada bi trebalo da Novi Pazar postane još povoljnije mesto za život.

”Mi se trudimo da stvorimo takav ambijent, i uspevamo u tome zahvaljujući našim donatorima, pre svega Delegaciji EU i nadležnim resornim ministarstvima Republike Srbije. Ovo je jedan novi projekat čiju realizaciju smo otpočeli, danas i promovisali. Zove se ”Novi Pazar za bolje uslove života interno raseljenih i povratnika po sporazumu o readmisiji. Bio je na konkursu Delegacije evropske unije 2017.godine. Dobili smo sedstva od 59 hiljada evra, uz učešće grada od 10 odsto”, rekao je menadžer projekta i član Gradskog veća Novog Pazara, Fevzija Murić.

Inače, ovaj projekat deo je šireg programa Evropske unije kroz podršku održivim rešenjima za interno raseljene i reintegraciju povratnika, ukupne vrednosti 5,65 miliona evra. Realizuje ga Grad Novi Pazar u partnerstvu sa Muslimkanskim humanitarnim društvom Merhamet – Sandžak.

S.Lj.

 

 

Podeli