Politika

Predstavnica ambasade SAD-a razgovarala sa kandidatima liste “Vakat je”

Predstavnica Političkog odjeljenja Amabasade SAD zadužena za Sandžak, Kejt Volček, sastala se danas sa nosiocem liste “Vakat je” profesorom doktorom Saitom Kačaporom i ostalim kandidatima . Kandidati Liste “Vakat je” upoznali su predstavnicu SAD-a sa tokom izborne kampanje i neregularnostima koje su uočene. Kako je istaknuto tokom sastanka, Volček je najavila mogućnost uključenja međunarodnih posmatrača u cjelokupan izborni proces.

Prof. dr. Sait Kačapor je nakon sastanka istaknuto da su vođeni otvoreni razgovori, te da se posebno razgovaralo o brojnim problemima vezanim za regularnost izbora.
“Mi smo istakli, počev od Republičke izborne komisije koja je u izborna tijela odredila ljude koji odgovaraju samo jednoj listi, do najviših republičkih organa, koji su se očito postavili na jednu stranu, što je vidljivo iz brojnih pokazatelja da je jedan nosilac liste dobio sredstva direktno u ruku, direktno u džep i da tim sredstvima može da radi u izbornoj kampanji na pridobijanju onog dijela stanovništva koji ne razumije političku igru. Ta će politička igra trajati samo dok traju izbori i poslije toga neće naravno imati ništa. ” kazao je nakon sastnaka prof.dr. Sait Kačapor, nosilac liste “Vakat je”

Sastanak je ocijenjen vrlo konstruktivnim, a Volček je najavila i mogućnost uključenja međunarodnih posmatrača u cjelokupan izborni proces.
“Naša gošća je bila krajnje dobronamjerna, pomno je slušala naše prijedloge, pomno vodila zapisnik o svemu što smo mi rekli i mi smo uvjereni da je razumjela suštinu problema izborne kampanje koja se vodi sa jedne strane dosta prljavo” kazao je prof.dr. Kačapor.

Kandidat liste “Vakat je” profesor Esad Rahić je posebno izrazio zadovoljstvo činjenicom da je visoka predstavnica SAD- a najavila mogućnost da međunarodni posmatrači prate cijeli tok predstojećih izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće,  “čime će biti dodatno osigurana regularnost ovih izbora. Na taj način je upravo ovaj problem o kojem smo govorili, internacionalizovan.”

Profesor doktor Sait Kačapor je kazao i da su predstavnicu Političkog odjeljenja Amabasade SAD zaduženu za Sandžak, Kejt Volček upoznali i sa činjenicama da se na Listi “Vakat je” nalaze intelektualci, te su joj predstavili programske ciljeve liste.

E. Mašović

Podeli