Sanacija krova na zgradi “Bor” gotova do ponedeljka

Sanacija krova na zgradi Bor u punom je jeku. Lepo vreme ide na ruku izvođačima radova pa se očekuje da do ponedeljka krov bude potpuno saniran. Radove je obišao gradonačelnik Novog Pazara koji je razgovarao i sa stanarima ove zgrade koji su polako počeli da se vraćaju svakodnevnom životu usput sredjujući oštećene stanove.

Sva gradska preduzeća ali i brojne privatne firme priskočile su u pomoć sanaciji zgrade Bor koja je ozbiljno oštećena u požaru. Osim tri ljudska života i više povredjenih stanara ali i onih koji su spašavali stanare, ozbiljna materijalna šteta bilans je požara od subote. Mnogi su ostavili svoje privatne poslove i priskočili u pomoć. Radnici kompanije Ikan svakoga jutra dolaze u zgradu Bor sa prvim zracima sunca i ostaju do mraka kako bi posao što pre završili.

“Da bi pomogao moraš nešto da žrtvuješ. Dao sam sve od sebe da pomognem koliko mogu, da se krov što pre završi da ne bi ljudi kisnuli a kako nam vreme ide na ruku do ponedeljka bi krov trebalo da bude gotov” – kaže vlasnik kompanije Ikan Asim Zejnelović.

Većina krovne konstrukcije je gotova, slede limarski radovi i u subotu postavljanje crepa.

Stanari ove zgrade polako se vraćaju svakodnevnom životu, pa su prionuli da sredjuju stanove. Obilazeći ih, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, podsetio ih je da će Grad snositi sve troškove obnove oštećenih stanova. Biševac je ovom prilikom pomenuo i jučerašnji sastanak sa pomoćnicima ministra unutrašnjih poslova u Beogradu.

“Sastanak u MUP-u bio je konstruktivan. vatrogasno spasilačka brigada u Novom Pazaru dobiće dva nova vozial, jedno krajem oktobra, a drugo početkom godine. Razgovarali smo i o proširenju vatrogasne jedinice, a prihvatili su i naš predlog o osnivanju dobrovoljnog vatrogasnog društva u čemu će nam pružiti pomoć. Novi zakon koji čeka na usvajanju omogućiće da lokalne samouprave mogu da finansiraju rad lokalnih vatrogasnih društava. Grad Novi Pazar u narednom periodu će uložiti značajna sredstva kako bi građani bili što bezbedniji, jer bezbednost nema cenu” – istakao je gradonačelnik.

Komisija za procenu štete Gradske uprave pre nekoliko dana utvrdila je oštećenje na 11 stanova, a odlukom Gradskog vijeća troškove kompletne sanacije štete na ovoj zgradi preuzeo je Grad Novi Pazar.

K. Radović

Podeli