Inženjerska komora: Svedoci smo protivzakonitog rušenja verskog objekta, Arap džamije

Inženjerska komora Srbije se zalaže za institucionalnu zaštitu prostora i objekata, koji predstavljaju kulturno istorijsko nasleđe Srbije, sprečavanje gradnje objekata u zaštićenim područjima, sprečavanje bespravne gradnje, očuvanje kulturnog nasleđa i društvenih vrednosti, navedneo je na zvaničnom sajtu komore.

”Srbija je država čije je kulturno i istorijsko nasleđe izuzetno bogato, što doprinosi autentičnosti i prepoznatljivosti naše zemlje.Spomenici kulture, arheološka nalazišta, prostorne kulturno-istorijske celine, srednjevekovne crkve i manastiri, kao i drugi verski objekti, od kojih su mnogi pod zaštitom UNESCO-a, su izloženi neminovnom propadanju i nebrizi. Sve to je neophodno što pre zaustaviti, a načinjenu štetu otkloniti ili bar umanjiti.

Svakodnevno smo svedoci aktuelnih događaja protivzakonitog rušenja verskih objekata. Poslednje je rušenje Arap džamije, najstarije džamije u Novom Pazaru, prvi put pomenute još u istorijskim spisima iz 1528. godine.

Spomenici kulture, svedoci postojanja i identiteta, su preživeli vekove uprkos ratovima, zemljotresima i ostalim nedaćama. Zato je zadatak svih nas podizanje svesti o važnosti očuvanja kulture u celini, za dobrobit društva i budućih generacija” navode u inženjerskoj komore Srbije.

 

preuzela: Senada Kalić

Podeli