PolitikaVesti

Predata lista „Vakat je“

Lista „Vakat je“ koju predvodi prof. dr Sait Kačapor predala je danas Republičkoj izbornoj komisiji neophodnu dokumentaciju za učešće na predstojećim izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV).

Kačapor je odmah nakon predaje liste rekao da se iz naziva vide namere kandidovanih većnika.

„Vakat je za promene kursa rada Bošnjačkog nacionalnog vijeća, institucije koja mora služiti svim Bošnjacima, ne samo onima koji žive u Sandžaku, već u celoj Srbiji, kako bi na što bolji način sačuvali svoju istoriju, tradiciju i kulturu i sticali prava iz oblasti obrazovanja i informisanja“, kazao je Kačapor na press konferenciji u Media centru u  Beogradu.

On je objasnio da je reč o listi koja je za većnike okupila nezavisne intelektualce.

„Na našoj listi ima i onih koji dolaze iz različitih političkih partija, ali oni učestvuju kao pojedinci i vrsni stručnjaci, sa namerom da  doprinesu što boljem položaju Bošnjaka u Srbiji“, rekao je Kačapor.

Istoričar Esad Rahić rekao je da vreme koje dolazi je vreme promena.

„Promenićemo način rada, uvešćemo demokratiju i stručnost u funkcionisanje najvećeg predstavničkog tela Bošnjaka u Srbiji.  Svoje znanje, umeće, iskustva i kreativnost upotrebićemo u radu Saveta. Svi koji žele isto imaju otvorena vrata“, kazao je Rahić.

Lista je nezavisna, kako je objasnio, i nije naklonjena ni političarima, ni verskim poglavarima.

„Ovo nisu versko-politički izbori, već izbori za nacionalni savet Bošnjaka“, kazao je Rahić, podsećajući da se nacionalni saveti bave kulturom, istorijom, obrazovanjem i informisanjem nacionalnih manjina u Srbiji. On je obećao još bolje rezultate.

„Obećavamo još bolje rezultate. Neki su već postignuti do sada radom BNV, ali ćemo pomeriti tu liniju napretka, mnogo unapred“, istako je u Media centru Rahić.

Profesor filoloških nauka Nadir Dacić rekao je da su Bošnjaci, redak narod sa prostora bivše Jugoslavije čija je prošlost slabo istražena. On je obećao da će se na tome raditi mnogo više.

Diplomirani istoričar umetnosti Hamza Halitović podsetio je da je BNV krovna institucija Bošnjaka, i da je moraju voditi intelektualciji, svesni vrednosti svoje istorije i kulture.

„Vakat je da se Bošnjaci osveste, da se mora raditi mnogo više na polju kulture. Jednim okom moramo gledati u prošlost, a drugim u budućnost, kada je kultura u pitanju“, kazao je on.

Univerzitetski profesor Rifat Redžović ocenio je da se trebaju uvesti novine u očuvanju tradicije i kulture.

„Neophodno nam je znanje da se u vreme globalizacije očuva ono što je deo našeg identitetaa“, kazao je on.

Izbori za nacionalne savete zakazani su za 4. novembar.

Z.M.

Podeli