Kultura

Pijanista Adem Mehmedović nastupio pred italijanskom publikom

Novopazarski pijanista Adem Mehmedović održao je solistički koncert u italijanskom gradu Udine u okviru internacionalnog “Festivala muzike teritorija”. Nastup je oduševio publiku u Italiji, a mladi umjetnik je veoma srećan što je u mjestu u kom se tradicionalno neguje ozbiljna muzika i viskoka umjetnost predstavio svoj grad, Novi Pazar.

Mehmedović je jedan od odabranih mladih talentovanih muzičara koji na ovom festivalu prezentuju države iz čitavog svijeta. Koncert je trajao sat i po vremena, a talentovani Novopazarac je za italijansku publiku, između ostalih, izveo kompozijce Johana Sebastijana Baha, Frederika Šopena i Sergeja Rahmanjinova. Zbog velikog interesovanja i oduševljenja publike Mehmedović je, kako je rekao, bio posebno nadahnut za nastup.

” Nekoliko puta su tražili od mene da ponvo sviram. Prvi put da doživim tako jaku energiju od publike, drago mi je što sam baš na ovom koncertu na neki način predstavio svoj grad. Zahvalan sam svom gradu i svim institucijama koje su me podržale”, rekao je Mehmedović.

Nakon Mehmedovića na istoj manifestaciji nastupa i zvijezda na violini, Stefan Milenković.  Mehmedović je završio osnovnu muzičku školu “Stevan Mokranjac” u Novom Pazaru. Srednju muzičku  završio je u Kragujevcu, a trenutno  je na master studijama u Novom Sadu, gdje radi kao asistent na Muzičkoj akademiji.

Podeli