Politika

Džaferović: Sandžak je u srcima svih Bošnjaka

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća sastala se sa kandidatom SDA za člana Predsjedništva BiH, Šefikom Džaferovićem. Predsjednik Vijeća Sulejman Ugljanin zahvalio je na gostoprimstvu i na podršci Bošnjacima koji žive van BiH. Na sastanku se između ostalog razgovaralo i o modalitetima saradnje sa Bošnjacima Sandžaka, naročito u oblasti obrazovanja i kulture.

Džaferović je delegaciju BNV upoznao sa aktuelnim političkim dešavanjima u BiH te sa izazovima sa kojima se država suočava, poput tendencija usmjerenih ka teritorijalnim i etničkim podjelama BiH, slabljenju državnih institucija kao i sa aktivnostima vlasti predvođene SDA u proteklom mandatu.

“BiH je bila, jeste i bit će multietnička država i nijedan dio ove zemlje nikada neće biti ekskluzivni prostor jednog naroda. Kao što su drugi narodi ravnopravni u Sarajevu, niko mene ne može spriječiti da budem ravnopravan u Banjoj Luci i u bilo kojem drugom dijelu BiH – kazao je Džaferović te dodao: – Postoje i težnje ka stvaranju vlasti koju bi činile destruktivne snage i koje namjeravaju izabrati bošnjačke partnere. Mislim, ipak, da će narod birati, a ja sam uvjeren da će to biti SDA”, rekao je Džaferović.

Predsjedništva BiH, Šefikom Džaferovićem. Predsjednik Vijeća Sulejman Ugljanin zahvalio je na gostoprimstvu i na podršci Bošnjacima koji žive van BiH. Također je izdvojio Džaferovićevu poruku upućenu predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, u kojoj je naglasio da će Sandžak ostati u srcima Bošnjaka.

“Nas je mnogo ohrabrio Vaš istup. Hvala što ste smogli snage i što pokazujete brigu za bošnjačkim narodom. Nas raduje vaš uspjeh jer je on ujedno i naš uspjeh”, kazao je predsjednik Vijeća Sulejman Ugljanin.

Izvor: BNV

A. Ni.

Podeli