Ekonomija

Mali: Od oktobra veće penzije

Ministar Mali je ukazao da će od oktobra svi penzioneri imati nikada veće penzije.

“Već od oktobra meseca ove godine imaćemo situaciju da će svi penzioneri imati nikada veće penzije i od oktobra počinje povećanje, dakle oktobar, novembar, decembar”, rekao je Mali.
Istakao je da se i naredne godine, u zavisnosti od toga kakvi će rezultati biti u budžetu, razmišlja o daljem povećanju penzija.

“Upravo je to povećanje penzija rezultat veoma odgovorne ekonomske politike i rezultata koji su postignuti u proteklih par godina. Mi, kao što znate, jedinstveni smo u tome da imamo suficit u budžetu već treću godinu zaredom, upravo zbog toga što na odgovoran način vodimo ekonomsku politiku ove zemlje”, naveo je Mali.

Fiskalni savet zatražio je da se povuku predložene izmene kojima se ukida formula za povećanje penzija, u skladu sa inflacijom i privrednim rastom, i Vladi se omogućuje da odlučuje kad i koliko novčano uvećanje će dati uz penziju, a Mali navodi da niko ne treba da brine jer je Vlada pokazala da donosi ne političke odluke nego ekonomske.

“Nema razloga da penzije se ne povećavaju i više od neke indeksacije ukoliko rezultati ostvareni, prevashodno u privredi, to omogućavaju”, rekao je Mali.

“Upravo te izmene nama daju za pravo i daju nam mogućnost da povećamo penzije i više nego što to govori neka indeksacija i zato insistiramo na tome da upravo naši najstariji sugrađani dobiju više ukoliko rezultati u našoj privredi budu bolji”, kaže Mali.

Izvor: RTS

Podeli