DruštvoSport

U okviru Sandžačkih igara predstavljeno osmansko streličarstvo

Članovi dva streličarska društva, streličari iz Novog Pazara i Istanbula u okviru revijelnog programa Sandžačkih igara predstavili su tradicionalnu vještinu korišćenja luka i strijele. Publika na tribinama uživala je u prezentaciji ove veštine sa velikom tradicijom u Turskoj, a koja je simbloično najavila borbenost i takmičarski duh svih igara na Atletskom stadionu.

Ideja organizatora igara jeste da ova tradicionalna vještina, koja se čuva i prenosi još iz osmanskog perioda, zaživi u mnogim gradovima i postane jedna od takmičarskih disciplina na budućim Sandžakim igrama. Već sada su predstavnici udruženja Okćular Vakfi iz Turske prenijeli ovu tradiciju i promovisali je u brojnim gradovima, a u okviru promocije osnovane su mini škole i društva streličara u Beogradu, Mostaru i Novom Pazaru.

Stara tehnika ima dodirnih tačaka sa modernim streličarstvom. Tokom ceremonije otvranja Sandžačkih igara prikazana je tehnika ispaljivaljivanja strijela sa velike udaljenosti, ali se publika sa tribina uvjerila i u preciznost učesnika na Atletskom stadionu, uz neizostavnu odjeću streličara  koji su bili u  nošnji osmanskih vojnika.  Članovi turskog streličarskog uduženja “Okćular Vakfi”, ovih dana su gosti udurženja “Sandžak” iz Novog Pazara i Bošnjačkog nacionalnog vijeća i kako kažu veoma su zadovoljni zbog učešća na igrama.

” Cilj nam je da streličarstvo širimo po čitavom svijetu. Već smo upoznali brojne ljude u Novom Pazaru i kolege koje su bile kod nas na obuci u Istanbulu. Veoma samo zadovoljni svojim učešćem na Sandžačkim igrama i srećni smo ako smo uspjeli da prenesemo dio ove stare vještine. Nadam se da ćemo i u buduće  sarađivati,“ kaže trener udružanja iz Istanbula,  Sulejman Džan.

Tokom gostovanja streličara iz Turske na Rekreacionom centru je održan i javni čas uz izložbu lukova, strijela i svih rekvizita, a gdje su se prolaznici, uz pomoć instruktora, mogli oprobati u ispaljivanju. Sultan Mehmed Osvajač (1432-1481) dao je streličarima na korišćenje Streličarski trg i time postao vladar koji je osnovao prvi sportski centar ove vrste na svijetu.

 

Podeli