Društvo

Podsticaj za učešća žena na mjestima odlučivanja

Beogradski fond za političku izuzetnost uz podršku Ambasade Holandije u Srbiji obilazi gradove i organizuje tribine i debate kojima želi da kroz dijalog podstakne veće učešće žena na mjestima odlučivanja. Tribina je održana i u Novom Pazaru, a učesnici su poslali poruke rodne ravnopravnosti i važnosti podizanja svijesti o ženskom aktivizmu.

Istraživanja  koja su su sproveli predstavnici Poverenice za zaštitu ravnopravnosti ali i institucija republičkog Ombudsmana pokazuju da su najgori rezultati iz oblasti rodne ravnopravnosti  na lokalnom nivou, zato je ideja organizatora da se ovom problemu govori u što više gradova.

” Ako na mjestu odlučivanja nema žena  teško da će biti nekog ko će njihove interese reprezentovati kada se donose urbanistički planovi ili se odlučuje o nekoj drugoj važnoj stvari ”, kaže učesnica tribune dr. Marijana Pajvačić.

“S obzirom da žene vrlo često nose teret porodičnih obaveza, nekada je potrebno ohrabriti žene da se bore za svoje mjesto u politikom i javnom životu”, rečeno je na tribimi. U novopazarskom parlamentu oko 30 postosto čine odbornice dok ih je u izvršnoj vlasti znatno manje. Iako postoje zakonske odredbe koje definišu minimum zastupljenosti žena predsjednica Skupštine grada, Ifeta Radončić, kaže da broj žena na funkcijama treba biti veći.

U Republici Srbiji žene čine čak 52 % stanovništva, pa je s obzirom na to na tribini istaknuto da je nepravedno, ali i veoma kontraproduktivno, bilo kakavo otežavanje pristupa mjestima odlučivanja jednom velikom dijelu populacije.

Podeli