Društvo

Počinje izrada Lokalnog antikorupcijskog plana

Grad Novi Pazar i organizacija Transparentnost Srbija, predstavili su danas novinarima plan izrade Lokalnog antikorupcijskog plana Grada Novog Pazara, po modelu koji je izradila Agencija za borbu protiv korupcije. Organizacijama civilnog društva, pojedincima i medijima, koji žele da učestvuju u izradi nacrta ovakvog plana upućen je javni poziv, koji je otvoren do 12.septebra. Kako je planirano, pre skupštinskog usvajana nacrt će ići na javnu raspravu, koja bi trebalo da bude održana do kraja tekuće godine.

Kako je ocenio načelnik Gradske uprave Almir Leković, značaj Lokalnog antikorupcijskog plana je veliki, ne samo u smsilu puke primene zakonskih propisa već, kako je naglasio, u pitanju je veoma važan istrument koji dovodi do kreiranja dobre uprave za građane.

”LAP ustvari predstavlja set aktivnosti, postupaka i radnji koje preduzeima Gradska uprava, Grad Novi Pazar, kako bi se povećala transparentnost i što pre ostvarila dobra uprava za sve građane. U tom cilju je neophodno da sami građani, naročito nevladine organizacije, čije učešće u velikom broju očekujemo, daju svoj doprinos”, rekao je Leković.

U skaldu sa modelom Lokalnog antikorupcijskog plana, koji je izradila Agencija za borbu protiv korupcije u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opđština, nacrt se izrađuje u participativnom postupku, koji podrazumeva učešće predstavnika organizacija civilnog društva, ali i svih zainteresovanih strana. Nakon usvajanja Lokalnog antikoruipcijskog plana od strane Skupštine grada, Transparentnost Srbija će pomoći u organizaciji konkursa i za članove tela koje će pratiti njegovu primenu, a u kojem će većinu članova činiti ljudi koji ne dolaze iz lokalne samouprave.

S.Lj.

 

Podeli