Društvo

Ružić: Izbori za Nacionalne savete 4. novembra

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić raspisao je danas izbore za Nacionalne savete nacionalnih manjina za 4. novembar ove godine.

Ružić je pozvao sve građane manjinskih zajednica, kojih je 13 odsto u Srbiji, da iskoriste svoje biračko pravo i upišu se u poseban birački spisak. Do 15. avgusta u poseban birački upisano je gotovo 475.000 građana Srbije, izjavio je Ružić, navodeći da će se birati 22 nacionalna saveta.

Od toga članovi 18 nacionalnih saveta biraju se neposredno, a za četiri posredno, odnosno posredstvom elektorske skupštine, dodao je on. Neposredno će se birati saveti albanske, aškalijske, bošnjačke, bugarske, bunjevačke, vlaške, grčke, egipćanske, mađarske, nemačke, poljske, romske, rumunske, rusinske, slovačke, slovenačke, ukrajinske i češke nacionalne manjine.

Makedonska, ruska, crnogorska i hrvatska nacionalna manjina biraće svoje savete posredstvom elektorske skupštine. Rok za predaju lista za neposredne izbore je 15 dana pre njihovog održavanja, a za elektorske 30 dana. Ružić je naglasio da su novim zakonskim rešenjima u setu manjinskih protpisa omogućena efikasnostt i transparentnost i smanjena prekomerna politizacija saveta.

On očekuje veći odziv nego 2014. na izgore koji se održavaju na četiri godine.

„Na ovaj način afirmišemo činjenicu da u Srbiji živi skoro 13 odsto nacionalnih manjina. Imamo obavezu da takvu dragocenost čuvamo, koju baštinimo i da se borimo za tolerantno, moderno, multietničko društvo“, rekao je on.

Na pitanje o najavi predstavnika Nacionalnih saveta Bošnjaka i Albanaca da će nezadovoljni usvojenim zakonima, podneti Ustavnom sudu zahtev za ocenu njihove ustavnosti, Ružić je rekao da to ne može da utiče na održavanje izbora.

Izvor:Danas

Podeli