Kultura

Sandžak inspiriše umetnike po osamnaesti put

Ovogodišnji, osamnaesti saziv likovne kolonije ”Sandžak inspiracija umetnika”, okupio je umetnike iz Srbije, ali i susednih zemalja, pa čak i Rusije. Oni od 13.do 19.avgusta borave u prekrasnom ambijentu turističknog naselja Ras na Pazarištu, gde se druže, razmenjuju iskustva i stvaraju nova umetnička dela.

Osamnaesta likovna kolonija ”Sandžak inspiracija umetnika” održava se u punom sazivu. Akademski skulptor iz Sarajeva Samir Sućeska prvi put je ovim povodom u Novom Pazaru i kako kaže, nosi najpozitivnije utiske o ovom kraju. Novopazarska umetnica Adaleta Nikšić Vatić takođe je prvi put na ovoj koloniji,ali kada je u pitanju inspiracija, i na poznatim lokacijama, kaže, uviđa nešto novo.

Svih deset učesnika izražavaju zadovoljstvo organizacijom cele manifestacije, smeštajem na Pazarištu i najviše, kažu, stvaralačkim druženjem.

U ovgodišnjoj koloniji učestvuju i: Hasan Čakar iz Sarajeva, Verim Nerdeli iz Gostivara, Dimitrij Nićitajlov iz Moskve, Anđela Micić iz Svilajnca, Maja Đokić iz Beograda, Goran Ćeličanin iz Varvarina i Maida Baždar Crnovršanin iz Sjenice.

Urednica izložbenog prostora galerije MMC Amra Hodžić Jejna kaže da je osnovna karakteristika 18.kolonije, pun saziv.

”Mi kao organizatori smo se i ove godine potrudili da obezbedimo umetnicima optimalne uslove i nadam se da su zadovoljni. Rezultate ovog saziva videćemo krajem iduće godine, kada organizujemo izložbu u galeriji Multimedijalnog centra”, kazala ja Jejna.

Organizator kolonije, koja će trajti do subote je Kulturni centar, a pokrovitelj Grad Novi Pazar, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, koje je prepoznalo značaj ove važne kulturne manifestacije za promociju Novog Pazara, ali i Sandžaka uopšte.

S.Lj.

Podeli