DruštvoVesti

Kvotu na bescarinski izvoz govedine u Tursku dižemo na 10.000 tona

Ministri Vlade Srbije trgovine i poljoprivrede Rasim Ljajić i Branislav Nedimović tražili su u utorak od svojih turskih kolega povećanje bescarinskog izvoza goveđeg mesa, za dodatnih 5.000 tona. Ova “molba” u načelu je prihvaćena, ukoliko dođe i do realizacije, naša zemlja će moći u ovu zemlju da izveze 10.000 tona govedine, jer je početkom ove godine već doneta odluka za 5.000 tona ovog mesa.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović sastali su se danas u Ankari sa ministrom poljoprivrede i šumarstva Turske Bekirom Pakdemirlijem i ministarkom trgovine Ruhsar Pekdžan.

Na sastancima sa ministrima Pakdemirlijem i Pekdžan, Ljajić i Nedimović su zatražili povećanje kvote za bescarinski izvoz goveđeg mesa za dodatnih 5.000 tona, što je načelno prihvaćeno sa turske strane. Konačan odgovor Turske biće poznat nakon konsultacija unutar institucija u Ankari.
Takođe, bilo je reči i o mogućnosti dobijanja kvote za izvoz goveđeg mesa sa kostima koje do sada nije bilo na režimu slobodne trgovine, o čemu će nadležna ministarstva dve zemlje nastaviti razgovore.
Dvoje turskih ministara su istakli da će ubrzati ratifikaciju Sporazuma o slobodnoj trgovini, kako bi i ostali proizvodi što pre mogli da se izvoze u bescarinskom režimu. Ratifikacija Sporazuma o slobodnoj trgovini se očekuje najkasnije do kraja oktobra ove godine.

Izvor: Novosti

Podeli