Društvo

DUNP: Počela međunarodna konferencija CPMMI 2018.

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru danas je počela Peta međunarodna konferencija pod nazivom „Savremeni problemi matematike, mehanike i informatike (CPMMI 2018)“, koja je okupila preko 70 učesnika iz zemlje i inostranstva: Velike Britanije, Rusije, Nemačke, Irana, Bugarske, Turske i Belgije. Konferencija će trajati i naredna dva dana.

Rukovodilac master i doktorskih studija Državnog univerziteta prof. dr Ćemal Dolićanin, predsedavajući konferencije, istakao je da je glavni cilj ovog naučnog skupa da vodeći profesori, naučnici i istraživači razmene ideje i saznanja i doprinesu unapređenju kvaliteta ovih naučnih oblasti.

Među imenima svetskog glasa  su Ksin Ši Jang (Xin-She Yang)  iz Velike Britanije, Rajner Unland (Rainer Unland)  i Markus Špais (Marcus Spies ) iz Nemačке i ruski naučnici Vladimir Solovjev ( Владимир Соловьев) i Aleksej  Aleksandrovič Tihonov (Алексей Александрович Тихонов ) kao i akademici: prof. dr Stevan Pilipović, prof. dr  Teodor Atanacković i prof. dr Vladimir Rakočević.

Na kraju trodnevnog naučnog skupa biće održan okrugli sto na kome će biti sumirani rezultati konferencije i njihov doprinos bržem razvoju nerazvijenih područja.

Izvor: DUNP

Podeli