Kultura

Bajramski koncert Sarajevske filharmonije oduševio Novopazarce

Sarajevska filharmonija priredila je sinoć bajramski koncert pred punom salom na velikoj sceni Kulturnog centra u Novom Pazaru.

Ljubitelji klasične muzike su imali priliku da uživaju u uvertiri “Carmen”, Mađarskom plesu, Polonezi iz opere “Evgenij Onjegin”, Valceru iz svite Maskarade… Program je bio prilagođen velikom islamskom prazniku Ramazanskom bajramu pa je izvedena i muzička tema iz filma “Pod zastavom Muhammeda a.s.”, simfonijska poema “Probuđena kasaba” i sevdalinka “Snijeg pade na behar na voće”…

Solista sarajevskog Narodnog pozorišta Eldin Huseinbegović izveo je dve ilahije.

Publika je višeminutnim, burnim aplauzom pozdravila muzičare.

Direktor Kulturnog centra Novi Pazar Husein Memić ocenio je da je u poslednjih nekoliko godina ovo za Novi Pazar najveći kulturni događaj.

“Novi Pazar sigurno, ovakvim događajima, postaje prestonica kulture ovakvim dešavanjima. Zahvaljući različitim projektima, koje ćemo imati uskoro, povezaćemo još bolje Bosnu i Hercegovinu, uopšte narod iz Bosne i Hercegovine sa narodom iz Sandžaka”, rekao je Memić.

On je istakao da već nekoliko godina u Novom Pazaru pokušavaju da organizuju ovaj koncert i da je on realizovan uz pomoć ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvada Kurića i predsednika Udruženja građana poreklom iz Sandžaka u Bosni i Hercegovini Ekrema Lekića.

Kurić je obećao da će ovakva gostovanja umetnika iz Sarajeva postati tradicija.

“To je nama nešto što je mnogo značajno. Ta neka ranija priča o kulturnoj suradnji je bila deklarativna, tako da smo rešili da počnemo ovim projektom. To je jedan istorijski projekat i za Sarajevsku filharmoniju i Novi Pazar iz prostog razloga što prvi put Sarajevska filharmonija gostuje u Novom Pazaru. To je veoma dobar početak”, ocenio je Kurić, koji je podržao i projekat pozorišne predstave “Deportacija”.

On je najavio učešće novopazarskih umetnika na festivalu Baščaršijske noći i nizu likovnih kolonija i kulturnih manifetsacija u Bosni i Hercegovini.

Predsednik Udruženja građana poreklom iz Sandžaka u Bosni i Hercegovini Ekrem Lekić istakao je da saradnja dva grada na polju kulture mora biti bolja.

“Ministar je najavio da će ovo biti tradicionalno, za svaki Bajram, jednom godišnje. Planiramo uskoro promovisati ‘Rječnik’ Dževada Jahića, jer je ovde u zavničnoj upotrebi bosanski jezik”, naveo je Lekić.

Predvođen dirigentima Samrom Gulanović i Munirom Mešanovićem, Sarajevska filharmonija se novopazarskoj publici predstavila sa ukupno dvanest kompozicija.

Sarajevska filharmonija najstariji je  profesionalno organizovani orkestar u Bosni i Hercegovini. Osnovana je 1923. godine, ali korene ima još u austrougarskom vremenu.

 

Podeli