Društvo

Odlični rezultati projekta “Znanjem do posla” u Novom Pazaru

Direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju Ursula Lojbli izjavila je tokom posete Novom Pazaru da je zadovoljna realizacijom programa “Znanjem do posla” u ovom gradu koji je finansijski podržala Vlada Švajcarske. Ona je, tokom prezentacije rezultata projekta,  posebno istakla da je u taj program uključeno preko 300 mladih Novopazaraca koji su prošli kroz karijerno savetovanje, teorijske i praktične obuke za zanimanja deficitarna na tržištu rada i stekli prva radna iskustva.

“Bila sam u Novom Pazaru na početku ovog projekta I evo me sada, skoro dve godine od starta. Zadovoljna sam onim što sam videla na prezentaciji. Karijerno savetovanje prošlo je preko 220 srednjoškolaca, dok je na obukama za tapetare, šivače i tehnologe mlekarstva bilo 54 mladih nezaposlenih Novopazaraca. U program je uključeno i 20 osoba sa invaliditetom koje su prošle radionice za osnaživanje, a sada su na praktičnim obukama kod poslodavaca gde imaju priliku da prvi put rade. Mnogi od njih će nakon obuka ostati da rade u tim firmama”, izjavila je Lojbli.

Program u Novom Pazaru realizuju Kancelarija za mlade, Omladinski klub i Udruženje psihologa, a u njega su uključeni Škola za dizajn i Akademija “Oxford” gde se obavljala teorijska nastava za polaznike, kao i kompanije “Numanović”, “Maxers” i “Pešter food” gde je organizovana praksa za tapetare, šivače i tehnologe mlekarstva.

Za te aktivnosti Vlada Švajcarske izdvojila je preko 110.000 franaka.

Osim u Novom Pazaru, “Znanjem do posla” se sprovodi i u Kragujevcu, Kruševcu, Knjaževcu i Pirotu.

K.R.

Podeli