Društvo

Austrija više neće biti obećana zemlja

Vladajuća koalicija Narodna partija Austrije i Slobodarska stranka dogovorila je reformu novčane pomoći, posebno za strance, to jest prepreke za strance.

Prema dogovoru, stranci, pre svega izbeglice, koji žele minimalnu socijalnu pomoć (Mindestsicerung) moraće da ispune određene uslove, pored već postojećih : da nemaju sredstva i imovinu, da su im primanja ispod minimalnog standarda potrebe za žvot, te da imaju glavno mesto stanovanaj u Austriji i stalnu vizu, kao i da sopstvenim sredstvima ne mogu da pokriju troškove života.

Ovom merom vlada želi da učini manje atraktivnim austrijski socijalni sistem za migrante, to jest i one iz EU.

Trenutno minimalna pomoć države iznosi 863 evra, pri čemu su dva dela te svote fleksibilna i zavise od pokrajine do pokrajine, zbog troškova stanovanja koja su različita.

Stranci, pa bili oni i iz EU, da bi dobili pun iznos pomoći moraće, kada se ova reforma usvoji, da dokažu znanje nemačkog jezika na nivou B1 ili engleskog na nivou od najmanje C1.

Pored toga moraju da apsolviraju takozvani sporazum o integraciji. Ko ima status izbeglice moraće da čeka pet godina dok ne dobije pristup socijalnoj pomoći.

Na drugoj strani Austrijanci imaju pravo na tu pomoć već ako dokažu da su završili samo osnovno školovanje.

izvor: B92/Tanjug

Podeli