Društvo

Zdravi zubi u zdravoj porodici

 U Srbiji se od 14-20.maja 2018.godine obeležava XVIII po redu “Nedelja zdravlja usta i zuba”.Cilj aktivnosti  u okviru ove kampanje je informisanje  i sticanje znanja u vezi sa značajem i načinima očuvanja oralnog zdravlja.

Ove godine,”NEDELJA ZDRAVLJA USTA I ZUBA” obeležava se pod sloganom “Zdravi zubi u zdravoj porodici”.Slogan kampanje ukazuje na značaj porodice u formiranju zdravih stilova života i aktivnom odnosu prema očuvanju oralnog zdravlja.Slogan  kampanje je  u skladu i sa istraživanjima koja pokazuju da su znanje  i navike roditelja u vezi sa oralnom higijenom  povezane sa očuvanjem oralnog zdravlja dece.

Opšte preporuke za očuvanje oralnog zdravlja su : održavanje adekvatne higijene što podrazumeva redovno pranje zuba ujutru i uveče kao i posle svakog obroka;korišćenje konaca za zube,smanjenje unosa šećera i izbalansirana ishrana,korišćenje zaštitne opreme za sportske aktivnosti i pridržavanje propisanih mera bezbednosti u saobraćaju ;bezbedno fizičko okruženje kao i poseta stomatologu radi redovne kontrole i  uklanjanje zubnog kamenca od strane stomatologa.

U toku obeležavanja ove nedelje,preventivni i dečiji stomatolozi dr Samela Pašović i dr Jasera Ljaić,obilaze sve novopazarske  vrtiće i najmlađima drže predavanja na ovu temu.

Dr Ljaić kaže da su još uvek podaci poražavajući kada je u pitanju broj dece koja imaju sve zdrave zube.Od desetoro mališana koji dođu na sistematski pregled pred upis u školu,troje imaju sve zdrave zube a sedmoro kvarne.Apeluje na roditelje da od malena usađuju deci naviku da redovno održavaju higijenu usta i zuba.

B.B.

Podeli