DruštvoPolitika

SDP: Javna higijena posebno važna u Ramazanu

Uoči predstojećeg Ramazana, javna higijena u Novom Pazaru, bila je tema konferencije za novinare u Sandžačkoj demokratskoj partiji. Direktor JKP ”Gradska čistoća”, Emin Omerović rekao je da će se to preduzeće potruditi da i u mesecu posta održi higijenu grada na optimalnom nivou i pozvao građane da daju svoj doprinos. Šef Odseka komunalne i inspekcije za zaštitu životne sredine, Nermin Bejtović podsetio je na brojne realizovane aktivnosti na planu unapređenja i zaštite okoline, ali i na sankcije za nepoštovanje propisa.

Direktor JKP Gradska čistoća Emin Omerović je istakao da u tom preduzeću postoji mlada i afirmativna ekipa, delegirana od strane Sandžačke demokrtatske parije, koja je dala konkretne rezultate: u smislu finansijske konsolidacije, novih tehnologija, ali i proširenja delatnosti.

”Spremili smo preduzeće za nove investicije. U predhodnih dvadesetak meseci smo počeli sa novim aranžmanima zelenih površina. To su građani primetili i u gradskom parku i u ostalim delovima grada. Uspeli smo da proširimo našu delatnost na par novih naselja. Planiramo ove godine nabavku još dva kamiona, i novih higijensko-tipskih posuda”, kazao je Omerović.

Šef Odseka komunalne i inspekcije za zaštitu životne sredine Nermin Bejtović je naglasio da je održavanje javne higijene i zaštita životne sredine jedan od prioriteta Gradske uprave, s obzirom na značajno proširenje grada poslednjih par decenija. U cilju zaštite, pre svega zdravlja ljudi i životne okoline, Grad Novi Pazar je početkom godine pokrenuo kampanju ”Da Pazar zablista”. Bejtović je podsetio i na brojne uspešno realizovane ekološke akcije i edukativne tribine o ovoj važnoj temi.

”Želimo da pozoveme naše građane, pre svega lokal patriote, da nam se priključle u zajedničkoj borbi i da kažemo stop bacanju smeća i svakog drugog otpada na javnim površinama, u rečnim koritima na obalama reka, izletištima, dečijim igralištima i svim javnim površinama gde to nije dozvoljeno”, rekao je Bejtović.

Međutim, uprkos svim naporima koji se ulažu na planu unapređenja i zaštite životne srredine, nesavesni građani svojim postupcima i dalje umeju vrlo neprijatno da iznenade. Građevinski otpad na ulicama, delovi nameštaja, fotelje, kauči u rečnom koritu, kao i životinjski, odnosno klanični otpad… Sve  to otežava posao komunalcima.

”Neprihvatljivo je – ističe Bejtović – da iz našeg grada šaljemo slike rečnih tokova u kojima pluta stari nameštaj i razni drugi otpad. Odlejenje za inspekcijske poslove će u narednom periodu pojačati kontrolne inspekcijske nadzore, kako bi se stalo na kraj bahatom ponašanju nesavesnih građana i pojedinaca”.

Bejtović je podsetio da je bacanje smeća u rečna korita i na javnim površinama zabranjeno Odlukom o komunalnom uređenju grada, te da su za takve prestupe predviđene novčane kazne, od 2 do 10 hiljada za fizička lica, a od 20 do 100 hiljada dinara za pravna lica.

Naglasivši da nije greh prijaviti onoga ko čini štetu svima, direktor ”Gradske čistoće” Emin Omerović je na konferenciji rekao da, tokom predstojećeg meseca Ramazana i posebno u danima Bajrama, javna higijena treba da bude na zavidnom nivou, te da je za to potreban i doprinos građana.

S.Lj.

 

Podeli