Politika

Ljajić pozvao turske privrednike da investiraju u Srbiju

Na poslovnom forumu u Istanbulu, pored dvojice predsednika prisutnima se obratio predsednik Odbora za spoljne ekonomske odnose Turske Omer Džihad Vardan, ministar privrede Turske Nihad Zajbečki, kao i potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Ljajić je istakao da je ovo period apsolutno najboljih odnosa dve zemlje u svakom smislu, a da zaslugu nose dva predsednika koji su postavili okvir, sagradili ram, koji treba da upotpunimo kompletnim oblicima svake saradnje.

“Iamo političku klimu koja pogoduje razvoju ukupnih odnosa. Potpisali smo sve što se može potpisati u oblasti ekonomskih odnosa, koji stavraju pravi osnov za ekonomsku saradnje. Imamo geografsku blizinu, kulturološku, i komunikaciju, ostaje da konkretnim akcijama napravimo odlične rezultate u povećanju trgovinske razmene“, naglasio je on.

Ljajić je pozvao turske privrednike da investiraju u Srbiju, iz najmanje tri razloga.

Prvo je što se niko od turskih investitora nije pokazao što je došao u Srbiju, što im nisu potrebni nikakvi posrednici, jer im sve ustanove Srbije stoje na raspolaganju od dolaska pa tokom celog poslovanja u našoj zemlji.

Srbija je jedina zemlja gde se lično predsednik države bavi svakom turskom investicijom. Ne postoji nijedna fabrika koja se otvorila da predsednik nije posetio najmanje jednom, rekao je Ljajić.

“U poslednje vreme odnosi između ove dve zemlje su doživeli proleće. Poslovnim ljudima ove dve zemlje pripada mnogo važnih dužnosti i zadataka. Kako bi se postigli željeni rezultati saradnje, pozovite vaše ljude da ulažu kod nas. Turski poslovni svet se neće nikada pokajati što je obavio svoja ulaganja u Srbiju. Sve naše ustanove pomažu da turski polosvni ljudi investiraju kod nas. Radimo na tome da olakšamo birokratske postupke. Vas, predstavnike poslovnog sveta, čekamo da investirate kod nas”, kazao je Ljajić.

Na sastanku je potpisan Ugovor saglasnosti o izgradnji deonice puta koja prolazi kroz Srbiju.

Podeli