Društvo

Bez rekacije predsjednika Odbora za obrazovanje povodom slučaja gej slikovnica

Hrvatska slikovnica o gej brakovima zamalo je srušila vladu Srbije, prenose beogradski mediji.

“Večernje novosti”, bliske vladajućoj koaliciji naprednjaka i socijalista, objavile su da je premijerka Ana Brnabić ponudila ostavku nakon što je ministar bez porfelja Nenad Popović na Twitteru objavio komentar o hrvatskoj slikovnici o istopolnim brakovima “Moja dugina obitelj”.

“U trenutku kada se kao država borimo na sve načine da podržimo rađanje, iz Hrvatske nam uvoze gej slikovnice! To pod hitno treba zaustaviti! Moramo stati na put onima koji nas žele uvjeriti kako je u redu da ‘Roko ima dvije mame, a Ana dvojicu tata’ “, rekao je Popović.

Brnabić je dan kasnije kritizirala svog ministra, ocijenivši da je “uvrijedio dio građana koji plaćaju njega i vladu” te najavila razgovor s njim u četiri oka kako bi “pokušala razumjeti” tu izjavu.

Prva žena na čelu srbijanske vlade i prva deklarirana LGBT osoba u državnom vrhu zemlje poručila je kako bi više voljela da se njezini ministri “bave svojim poslom”, umjesto da se izjašnjavaju o temama koje nisu u njihovoj nadležnosti.

Slikovnica pod naslovom “Moja dugina obitelj” namijenjena je djeci predškolskog uzrasta. Iz udruženja “Dugine obitelji”, koje je izdavač slikovnice, navode da je cilj ovog izdanja “jačanje socijalne integracije djece koja imaju istospolne roditelje, te promovisanje tolerancije i poštovanja različitosti”.

Printano izdanje slikovnice već je podijeljeno u Hrvatskoj, dostupna je besplatno i u online formi, a autori najavljuju kako će nakon Hrvatske i Srbije, ova slikovnica uskoro biti predstavljena i u Bosni i Hercegovini.

Iako je javnost u Sandžaku i drugim dijelovima Srbije očekivala žestoku rekaciju bivšeg muftije i aktuelnog predsjednika Odbora Skupštine Srbije za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Muamera Zukorlića, on se povodom ovog slučaja do ovog trenutka nije oglasio.

Također, izostala je i reakcija ministra prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Mladena Šarčevića.

Izvor: sandzacke.rs

Podeli