DruštvoVesti

Bošnjaci u Limburgu grade Islamski kulturni centar

U Limburgu je, na velikoj svečanosti, položen kamen temeljac za Islamski kulturni centar Bošnjaka. Izgradnju objekta veličine preko 1.500 metara kvadratnih sopstvenim sredstvima finansira džemat Limburg Islamske zajednice Bošnjaka Njemačke.

Velikoj svečanosti i zvaničnom početku izgradnje Islamskog kulturnog centra Bošnjaka Limburga prisustvovao je veliki broj džematlija i članova odbora, velikodostojnici Islamske zajednice Bošnjaka Njemačke, predstavnici crkava i drugih vjerskih zajednica te predstavnici tamošnje vlasti.

San Bošnjaka Limburga postaje stvarnost, za kratak period su registrovani, kupljena je odgovarajuća parcela, dobijene sve dozvole i objekat je počeo da poprima primese budućeg velelepnog zdanja.

Objekat veličine 1.500 metara kvadratnih  prostire se na parceli veličine  4.200 metara kvadratnih. Posjedovaće molitveni prostor za muškarce veličine 250 kvadrata i 140 kvadrata prostora namjenjenog ženama, dvije munare od po 18 metara visine, abdesthane, biblioteku, učionice, multifunkcionalnu salu, apartman za imama, kafeteriju, tehničku prostoriju i veliki park sa parking prostorom. Dozvole za takav objekat dobijene su zahvaljujući prijateljskim i partnerskim odnosima džemata Limburg sa predstavnciima vlasti.

„Njemačka je zemlja multietničnosti, svih konfesija i ljudi. Zemlja toleranije koja svakom čovjeku garantuje slobodu i sva prava. Naše današnje prisustvo je podrška Bošnjacima i muslimanima Limburga da grade ovaj objekat koji će koristiti u cilju dijaloga, druženja i upoznavanja drugih i drugačijih“, rekla je ispred Gradske uprave Limburga Elke Fehr.

Kako je više puta naglašeno na svečanosti,  Islamski kulturni centar u Limburgu biće mjesto veličanja Allaha dž.š. ali i garant očuvanja vjerskog i nacionalnog identiteta, te dijaloga i zbližavanja među ljudima drugih nacija i konfesija.

A. Ni.

 

Podeli