Društvo

Suada Gicić Skenderi: “Zdravstveno stanje imama je bolje”

”Zdravstveno stanje napadnutog imama Bor džamije, Nezira ef. Salihovića je bolje”, rekla je portparolka Opšte bolnice u Novom Pazaru, Suada Gicić Skenderi.  Ona je istakla da je pacijent svjestan i da se oporavlja na odjeljenju opšte hirurgije.

Napad na imama Bor Džamije, Nezira efendiju Salihovića potresao je sve stanovnike Novog Pazara, a dežurni ljekari su konstatovali da nije životno ugrožen, da je svjestan i da se nakon noći provedene u bolnici oporavlja.

Rijaset islamske zajednice Srbije najoštrije je osudio napad na imama i pozvao sve nedlježene organe da rasvijetle slučaj, ali i je i osudio svako javno i medijsko optuživanje bazirano na osnovu, kako stoiji u saopštenju, “zlonamjernih pretpostavki”.

Takođe napad je osudila i Stranka demokratske akcije Sandžaka koja je saopštenjem ukazala da se radi o dugogodišnjem uglednom  imamu  u Novom Pazaru, a koji je poštovan širom Sandžaka i koji je omiljen kod naroda.  U saopštenju ove stranke stoji da se radi o “osmišljenom, planiranom i stručno izvedenom napadu sa ciljem da se izazovu podjele i sukobi među Bošnjacima.”

Oglasio se i predsjednik Mešihata Islamske zajednice, Hasib efendija Suljović, koji je na pres konferenciji rekao da ne zna ko su počinioci i nalagodavci napada ali je kao “kreatore atmosfere pritiska” na pretučenog imama i druge članove džemata naveo Fuada Baćićanina i samog reisa Islamske zajednice Srbije, Seada efendiju Nasufovića. Kao razlog pritisaka Suljović je naveo nedavno održane izbore, u kojima je imam Nezir Salihović bio principijalan i doslijedan izbornoj volji džematlija koji su glasali.

Fuad Baćićan je demantovao ovakave tvrdnje Hasiba ef. Suljovića i okarakterisao ih kao apsolutne nesitine istakavši da ne zna motive zbog kojih predsjednik Mešihata govori na ovakav način. Baćićanin je naglasio da ovakav nastup i optužbe efendije Suljovića  “samo pomažu u skrivanju napadača i zločinaca.” On je sugerisao Hasibu ef. Suljoviću da informacije o napadu koje zna iznese nadležnim organima i pomogne istrazi.

Govor efendije Suljovića osudio je sam džematski odbor Bor džamije. Predstavnici ovog džemata rekli su da pretučenom efendiji Salihoviću niko nije prijetio i da su sa njim o izborima razgovarali,  kako su rekli, ” na bratski način kako to inače rade decenijama unazad”, dok su izjave predsjednika Mešihata Hasiba ef. Suljovića okarakterisali kao lažne i zlonamjerne optužbe.

Policija se još uvijek nije oglasila povodom ovog napada. Nezir ef. Salihović još uvijek je na odjeljenju opšte hirurgije. Kako su navele sve strane, ali i imamai saradnici napadnutog, riječ je o uglednom imamu koji je 40 godina u službi, a koji je zbog svoje odgovornosti veoma poštovan širom Sandžaka.

 

Podeli