PolitikaVesti

SDA: Nastavak razgovora sa Ambasadama u Beogradu

Delegacija Stranke demokratske akcije Sandžaka posjetila je danas Ambasade Republike Turske i Republike Nemačke u Beogradu.

 

U odvojenim razgovorima sa predstavnicima Ambasada Turske i Nemačke, rukovodstvo SDA Sandžaka je ponovilo stav, da je održani skup 2. marta 2018. godine imao za cilj da se izrazi protest zbog kršenja osnovnih ustavnih načela nad Bošnjacima od strane državnih organa Srbije na teritoriji Sandžaka.

 

Delegacija SDA Sandžaka je podsjetila da je neophodno da se svi zločini nad Bošnjacima rasvijetle, da se kazne svi koji su učestvovali u tim zločinima što podrazumijeva i sprovođenje lustracije u državnim organima Republike Srbije na svim nivoima. SDA Sandžaka je pozvala Ambasade da u okviru svojih mogućnosti i u saradnji sa Evropskom unijom i OEBS-om pomognu da se usaglasi nacionalna struktura u državnim organima sa javnim ovlašćenjima, da se pristupi hitnoj reviziji Akcionog plana za poglavlje 23 i 24. i da se u Akcioni plan ugrade legitimni zahtjevi Bošnjaka.

 

U toku sastanka je izražena zabrinutost od strane rukovodstva SDA Sandžaka, zbog inicijative i sve češćih najava da će se takozvani „ruski humanitarni centri“ osnivati u Sandžaku i Vojvodini.

 

Upućen je i poziv Ambasadama da razmotre mogućnosti o pomoći u vidu podsticaja za projekte u oblastima poljoprivrede i stočarstva u Sandžaku.

 

Predstavnik Ambasade Nemačke je izrazio nadu da će ubrzo posjetiti Sandžak i nastaviti razgovore po ovim temama.

 

Razgovori sa predstavnicima Ambasada vode se u cilju implementacije i prezentacije zaključaka usvojenih 2. marta 2018. godine na protestnom skupu u Novom Pazaru.

 

Delegaciju SDA Sandžaka činili su Ahmedin Škrijelj, generalni sekretar Stranke i narodni poslanici u Skupštini Srbije Bajro Gegić i Enis Imamović.

Podeli