Društvo

Preventivnim pregledima protiv karcinoma

Obeležavajući  mart, mesec borbe protiv raka, žene u predškolskoj ustanovi “Mladost” danas su imale priliku da provere svoje zdravlje, ali i čuju korisne lekarske savete. Predstavnici Zavoda za javno zdravlje organizovali su prvu grupu preventivnih pregleda, koji je obuhvatio opštu proveru zdravlja.

Povodom obeležavanja marta kao meseca posvećenog borbi protiv raka, predstavnci Zavoda za javno zdravlje u partnerstvu sa Domom Zdravlja, Udruženjem obolelih od dijabetesa i Službom polivalentne patronaže  organizovali su zdravstvenu akciju preventivnih pregleda. Žene, koje rade u PU Mladost imali su priliku da da izmere krvni pritisak, vrednost šećera u krvi, da izmere telesnu težinu, ali i dobiju korisne savete. Dr Selma Bihorac iz Zavoda za javno zdravlje  je podsetila na statistiku u Srbiji , gde se godišnje u proseku dijagnostikuje oko 36.000 novih slučajeva malignih bolesti, dok od raka umre više od 20.000 lјudi. Muškarci češće oboljevaju od karcinoma pluća i prostate, debelog creva, a žene karcinoma dojke I grlića materice.

“Svetska zdravstvena organizacija prepoznala je značaj preventivnih pregleda, dala je smernice zdravstvenim radnicima kako da na najbolji način priđu problem i reše ga. Akciji su se pridružili i radnici Zavoda za javno zdravlje. U okviru sprečavanja malignih bolesti radi se veliki broj preventivnih pregleda. Želja nam je da obuhvatimo što veći broj ciljnih grupa i da kroz razna predavanja ukažemo na značaj preventivnih pregleda. U preko 80% slučajeva možemo da prepoznamo faktore rizika da pomognemo i to nam je osnovni moto, koji mora da stoji ispred svih nas kao pokretač da se borimo protiv te bolesti”,rekla je ispred organizatora dr Selma Bihorac.

Ovo je prva grupa preventivnih pregleda povodom meseca brobe protiv raka. Prethodno su održana predavanja u svim osnovnim i srednjim školama o značaju brige o svom zdravlju, istim povodom predstavnci Zavoda za Javno zdravlje posetili su i Udruženje žena obolelih od karcinoma dojke, a 24. marta ukoliko vremenski uslovi to dozvole, planirana je i javna zdravstvena akcija, koja će imati za cilj da ukaže na značaj FOP testa u dijagnostici raka debelog creva.

Podeli