DruštvoVesti

I akademik Dževad Jahić napustio Zukorlića?

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) je putem Bošnjačkog nacionalnog vijeća iz Srbije i Bošnjačkog vijeća iz Crne Gore osiguralo sredstva za nastavak realizacije projekta višetomnog Rječnika bosanskog jezika profesora Dževada Jahića.

Sandžačke novine iz dobro obavještenih izvora saznaju da je akademik Jahić napustio saradnju sa Zukorlićem koji mu je bio izdavač prvih izdanja ovog riječnika preko NVO Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti.

Kako tvrde naši izvori, Jahić je razočaran i revoltiran ponašanjem Zukorlića i neispunjenim obećanjima koje je dao u vezi BANU ali i štampanja njegovog dijela. Napominjemo da je Jahić samo jedan u nizu intelektualaca koji napuštaju tzv. BANU nezadovoljni netransparentnim trošenjem stedstava ali i potpunoj neaktivnosti.

Prije Jahića to su učinili prof. Džemaludin Latić, rah. Prof. Ibrahim Pašić, prof. Ferid Muhić i drugi. U Sarajevu već odavno smatraju da Zukorlića više ne interesuje BANU i da je potpuno posvećen novoj ulozi u Beogradu i saradnji sa Vučićem.

Da stvar bude gora, Svjetski bišnjački kongres (SBK) je osnovan prije 5 godina a do dan danas nije imao skupstinu, niti se organi sastaju. Svi ti pompezno najavljeni projekti su zamrli i na njima se ništa ne radi iako su za njih uzete velika finasijska sredstva od strane bošnjačke dijaspore.

Predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) Nedžad Mulabegović i autor Rječnika bosanskog jezika profesor Dževad Jahić potpisali su u Sarajevu Ugovor o nastavku izrade IX i X toma Rječnika bosanskog jezika, javila je Fena.

Prepoznajući značaj ovog projekta bošnjačka vijeća iz Srbije/Sandžaka i Crne Gore obavezala su se da osiguraju neophodna sredstva za izradu IX i X toma Rječnika, koja će se sukcesivno doznačavati u 2018. i 2019. godini, saopćeno je iz VKBI-ja.

Prva tranša sredstava već je doznačena Vijeću od Bošnjačkog nacionalnog vijeća iz Srbije/Sandžaka i nakon današnjeg potpisivanja ugovora s profesorom Jahićem bit će doznačena autoru.

Profesor dr. Dževad Jahić zahvalio je VKBI-u kao i finansijerima izražavajući uvjerenje da će se IX i X tom realizirati, kako je planirano, do januara 2020. godine.

Predsjednik VKBI-a profesor Mulabegović pozvao je Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Federalno ministarstvo nauke, kao i kantonalna ministarstva nauke i obrazovanja, te općine i gradove iz Federacije BiH, da se uključe u finansiranje preostalih pet tomova u narednom periodu.

Budući da će višetomni Rječnik bosanskog jezika biti sačinjen od ukupno 15 tomova, Mulabegović je istaknuo da je ovo kapitalni projekt od općeg interesa za Bošnjake, kao i sve Bosance i Hercegovce kojima je maternji jezik bosanski.

Vijeće će u narednom periodu nastaviti sa osiguravanjem sredstava za završetak i realizaciju Rječnika bosanskog jezika, najavljeno je danas iz Ureda za odnose s javnošću Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

 

Izvor: Sandžačke novine

 

Podeli