Društvo

Hoće li poskupeti obuka za vozače ?

Cena obuke za vozače B kategorije mogla bi da bude promenjena novim dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, koji se trenutno nalazi pred poslanicima Skupštine Srbije. Sadašnji minimum je 62.000 dinara i njime su zadovoljni samo kandidati za vozače, kažu u auto-školama.

Predlagač zakona je na insistiranje auto-škola odustao od određivanja samo maksimalne cene vozačke obuke, pa će ubuduće ona  moći da se formira između zadatog minimuma i maksimuma. Zbog poskupljenja goriva i drugih dažbina mnoge škole u Srbiji neće biti zadovoljne minimalnom cenom i insistiraće na njenom povećanju.

Instruktori i ispitivači smatraju da bi cena obuke mogla da bude niža. To bi se postiglo uvođenjem obavezne nastave saobraćaja u svim razredima osnovne i srednje škole. Auto-škole bi mogle zajedničkim korišćenjem poligona da snize troškove, a mogla bi da pomogne i država kada bi vozila za obuku tretirala kao sredstva za rad.

Sadašnja minimalna cena obuke za vozače B kategorije je 62.000 dinara i uključuje teorijski i praktični deo, kao i samo polaganje teorije i vozačkog ispita.

 

 

 

 

 

 

.

Podeli