DruštvoPolitika

SNP: Preventivni pregledi od izuzetne važnosti

U Srbiji se danas obilježava Nacionalni dan borbe protiv karcinoma dojke. Po broju oboljelih smo na sredini u Evropi, ali po smrtnosti na drugom mjestu. O važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka dojke na konferenciji za novinare govorile su i članice Foruma žena Sandžačke narodne partije, koje su sve dame pozvale da bez odlaganja posjete ljekara i obave preventivne preglede.

Prema podacima koji su iznijeti na konferenciji za medije, a koji su poražavajući, svakog dana u Srbiji od karcinoma dojke oboli 10, a umru četiri žene. To je za godinu dana novih 3.700 oboljelih, i 1.650 smrtnih slučajeva.

“Forum žena Sandžačke narodne partije praveći osvrt na ovako poražavajuću statistiku želi da uputi poziv svim našim sugrađankama da redovno odlaze na preventivne preglede. Odziv žena na preglede je na nezavidnom nivou. Odgovornim ponašanjem prema svom zdravlju i ranim otkrivanjem raka dojke ovakva statistika se može promijeniti”, rekla je predsjednica Foruma žena Sandžačke narodne partije Enisa Fehratović.

Onkolozi pozivaju sve žene da redovno idu na preglede, jer izlečivost raka dojke, kada se otkrije u ranoj fazi, iznosi čak 95 %.

A. Ni.

Podeli