Ekonomija

NBS: Manja referetna kamatna stopa

Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na današnjoj sednici smanjio referentnu kamatnu stopu na 3,25 odsto, saopštila je narodna banka.

Pri odlučivanju Izvršni odbor je pre svega imao u vidu projekciju inflacije i njenih faktora u narednom periodu.

U skladu sa očekivanjima Narodne banke Srbije, inflacija je u februaru smanjena na 1,5% međugodišnje, pre svega zbog visoke baze kod proizvoda koji su jednokratno poskupeli početkom prošle godine.

Da su inflatorni pritisci niski potvrđuje i bazna inflacija u februaru od 1,3% međugodišnje i usidrena inflaciona očekivanja – finansijski sektor i privreda očekuju da će inflacija kako za godinu, tako i za dve godine dana unapred biti na centralnoj vrednosti cilja (3,0%).

Smanjenjem referentne kamatne stope, u uslovima niskih inflatornih pritisaka, Narodna banka Srbije će pružiti dodatnu podršku kreditnoj aktivnosti i privrednom rastu.

Izvršni odbor je istakao da opreznost u vođenju monetarne politike i dalje proističe iz dešavanja u međunarodnom okruženju, a prvenstveno dešavanja na međunarodnom finansijskom tržištu i kretanja svetskih cena primarnih proizvoda.

Neizvesnost na međunarodnom finansijskom tržištu i dalje je prisutna po osnovu monetarnih politika vodećih centralnih banaka, FED-a i Evropske centralne banke, kao i odnosa njihovih valuta.

Izvršni odbor ističe i da je otpornost naše privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući jačanju domaćih makroekonomskih fundamenata i povoljnijim izgledima za naredni period, kaže se u saopštenju Narodne banke Srbije.

Izvor: Danas

Podeli