Ljajić: Iran nam je jedno od prioritetnih tržišta ove godine

Nakon gotovo tri decenije danas je ponovo uspostavljena direktna avio linija između Beograda i Teherana, a karte za te letove na ovoj relaciji prodate su do juna. Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić istakao je tim povodom da je to najbolji pokazatelj kako se Srbija sprema za dolazak iranskih turista. Za to su, kazao je Ljajić, rađena posebna istraživanja o posebnim sklonostima i i interesovanja iranskih turista. Samo u januaru ove godine, turisti iz te zemlje ostvarili su 2.305 noćenja u Srbiji, rekao je Ljajić i istakao da su sve karte na letovima Teheran – Beograd prodate do juna što se nije odavno desilo za neku destinaciju.

Ministar Ljajić je ubeđen da će ekonomska, privredna I trgovinska saradnja dve zemlje biti na daleko većem nivou nego što je sada i kada se govori o obimu robne razmene i o iranskim investicijama u Srbiji. Direktna linija ima dvostruki značaj, ističe Ljajić i kaže da ona, pre svega, u značajnoj meri povećava turistički promet između jedne i druge zemlje, a posebno što se u Srbiji očekuje povećanje broja iranskih turista.

Ambasador Irana Hosein Mola Abdolahi istakao je da je uspostavljanje direktne avio linije drugo važno dostignuće u saradnji dve zemlje, nakon uspostavljanja bezviznog režima, u cilju olakšane međusobne komunikacije, kao i razvoja saradnje u oblastima turizma, trgovine, kulture, nauke i obrazovanja.

“Ova linija plod je ozbiljnog truda i iskrene saradnje, kooperacije svih zvaničnika i relevantnih institucija u Teheranu i Beogradu. Naši odnosi svakog dana se razvijaju, tokom proteklih šest meseci, skoro 7.000 iranskih turista posetilo je Srbiju i to je neviđena brojka u istorijatu naših odnosa”, rekao je.

Ta brojka, kazao je ambasador, odnosno prisustvo iranskih turista, dobiće na ubrzanju tokom iranskih novogodišnjih praznika, kao i sezone godišnjih odmora.

Pozvao je “sve dobre ljude” u Srbiji da posete njegovu zemlju, koja je, kako je rekao, kolevka civilizacije, sa enormnim brojem turističkih atrakcija kulturnog i istorijskog aspekta.

izvor: Mondo

Podeli