Politika

Fijuljanin: Ustrajaćemo u realizaciji zaključaka sa protestnog skupa

” Stranka demokratske akcije će ustrajati u realizaciji svih zaključaka koji su donijeti na protestenom skupu “Za slobodu i sigurnu budćnost”, a koji je održan povodom dvadeset i pete godišnjice otmice u Štrpcima“, rekao je predsjednik izvršnog odbora SDA Sandžaka, Muhedin Fijuljanin. On je na konferenciji za novinare podsjetio javnost na sve zaključke i poruke poslate sa skupa.

” Neki od glavnih zaključaka i zahtjeva sa održanog protestnog skupa su: da se rasvijetle ratni zločini na teritoriji Sandžaka počinjeni tokom devedestih; da porodice otetih i raseljenih dobiju statuts civilnih žrtava rata; da se odgovorni kazne i za vojno –policijsku tortururu; da Skupština Srbije rezolucijom osudi zločine u roku od 6 mjeseci; da se zaposlenost u policiji, sudstvu i tužilaštvu usaglasi sa nacionalnom strukturom u sandžačkim opštinama; da se osnuju posebne misije Evrospke unije, Savjeta Evrope i međunarodnih institucija na teritoriji Sandžaka sa ciljem zaštite građana, te da se izvrši revizija aktuelnog Akcionog plana za manjine “, podsjetio je Fijuljanin. On je rekao da su ovi zahtjevi proslijeđeni kako predstavnicima domaćih državnih organa tako i međunarodnim institucijama.

” Mi ćemo u skladu sa ovim zaključcima i operacionalizovati sve aktivnosti u narednom periodu i posjetiti sve predstavnike državnih organa i institucija.  Javnost koja je prisustvovala skupu će o svemu biti blagovremeno obaviješetna, a mi smo kao organizatori skupa preuzeli odgovornost i mandat od svih učensika da istarajemo u realizaciji ovih zaklučaka“, rekao je Fijuljanin.

Predsjednik izvršnog odbora SDA Sandžaka, Muhedin Fijuljanin, izrazio je zahvalnost svim građanima iz sandžačkih gradova koji su se odazvali protestnom skupu „Za slobodu i sigurnu budćnost“, ali i zadovoljstvo što je, kako je kazao, skup prošao bez incidenata.

Podeli