Dogodilo se i najvećem na svetu, prvi minus ikada

Poslovni izveštaj pokazao je da je čist gubitak AmExa u četvrtom lanjskom tromesečju iznosio 1,2 milijarde dolara.

Prihodi American Expressa iznosili su u proteklom tromesečju 8,84 milijarde dolara, oko 10 odsto više nego godinu dana pre, ali najveća svetska kartičarska kuća izvestila je o prvom gubitku u 26 godina zbog troškova povezanih s poreskim promenama.

Prema poslovnom izveštaju, čist gubitak AmExa u četvrtom lanjskom tromesečju iznosio je 1,2 milijarde dolara, dok je godinu dana pre kompanija zabeležila dobit od 825 miliona.

Taj je gubitak posledica jednokratnog troška od 2,6 milijardi dolara povezanog s poreskim promenama u sklopu nedavno prihvaćene poreske reforme u SAD-u.

Bez tog troška, zarada kompanije iznosila bi 1,54 dolara po deonici, više od očekivanja analitičara i više u odnosu na zaradu u istom tromesečju prethodne godine od 0,88 dolara po akciji.

To se zahvaljuje rastu prihoda kompanije, posebno od potrošnje stanovništva za praznično razdoblje u SAD-u, najvećem tržištu te kartičarske kuće.

AmEx je, takođe, poručio da u ovoj godini očekuje rast prihoda za 7 do 8 odsto, kao i dobit po deonici između 6,9 i 7,3 dolara, što je u skladu s očekivanjima analitičara.

Ali, zbog troška povezanog s poreskim promenama AmEx je poručio i to da u prvoj polovini ove godine neće otkupljivati svoje deonice na tržištu, dok će dividenda ostati na sadašnjim nivoima.

Cena deonice AmExa pala je u četvrtak u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta 2,5 odsto, na 97,2 dolara.

izvor: B 92

 

Podeli