DruštvoVesti

Bačevac: Problem kockarnica ne koristiti za samopromociju već rešavati isntitucionalno

”Grad Novi Pazar i Sandžačka demokratska patija, koja čini okosnicu vlasti, čine sve da reše pitanje kršenja Zakona o igrama na sreću i objekata u kojima se one one odvijaju” kazao je narodni poslanik SDP-a dr Muamer Bačevac podsetivši da je lokalna vlast u Novom Pazaru za njih propisala najveće poreske i komunlane takse. Bačevac rešenje problema vidi u izmenama zakona a najveći deo posla je, kako tvrdi, na poreskim inspektorima.

”Na takav način se problem može trajno rešiti, a svako drugačije ponašanje kakvo se poslednjih dana može videti od strane  određenih političkih aktera u Sandžaku predstavlja ličnu samopromociju” kaže Bačevac.

Narodni poslanik SDP-a dr Muamer Bačevac danas je u Narodnoj skupštini održao konferenciju za novinarena kojoj  je ukazao na kršenje zakona o igrama na sreću u Novom Pazaru, kazavši da veruje da se slične stvari dešavaju i u drugim gradovima.

Bačevac je kazao da brojni građani, te direktori  škola ukazuju na nepoštovanje Člana 86. Zakona o igrama na sreću kojim se , podseća Bačevac, jasno utvrđuje udaljenost kladionica i sličnih objekata od obrazovnih ustanova, te da ona ne može biti manja od 200 metara.

Bačevac podseća da se ulaz u kladionice zabranjuje maloletnicima, ali da postoje indicije da se ta zabrana krši.

On je dalje kazao da je na  zahtev gradonačelnika  Novog Pazara  izvršena inspekcija, te da se  u izveštaju Odeljenja za inspekcijske poslove od 17.januara navodi da osam  kladionica u Novom Pazaru ne ispunjava uslove kada je reč o udaljenosti.

Važećim zakonom o igrama na sreću nadzor I inspekcija igraonica je u nadležnosti poreske uprave prihoda , odnosno republički poreski inspektori vrše nadzor, objašnjava dalje Bačevac.

On je koristeći  poslaničko pravo postavio niz pitanja ministru finansija, odnosno Poreskoj upravi o tome da li je sprovela aktivnosti kontorolisanja ispunjenosti ovih uslova, prevashodno misleći na udaljenost kockarnica od srednjih I osnovnih škola, te da li je ikada sankcionisano nepoštovanje zakona a neka od kockarnica I igraonica zatvorena.

Bačevac takođe pita da li su slične poreske kontrole vršene i u drugim delovima Republike Srbije i da li je ovakav vid kontorle predviđen u Poreskoj upravi u planovima za inspekcisjko delovanje u 2018. godini.

On je posebno istakao da  Grad Novi Pazar čini sve što je u njegovoj nadležnosti.

’’Pre svega određivanjem najvećih poreskih taksi koje može određivati po zakonu, pa je tako firmarina najveća u Republici Srbiji i gde je uvedena posebna konunalna taksa gde svaki od pripeđivača igara mora platiti po određenom aparatu za klađenje po 500 dinara dnevno. Na ovaj način je gradonačelnik Nihat Biševac od svog imenovanja i kompletna gradska uprava i pre svega  Sandžačka demokratska partija, koja čini okosnicu vlasti u Novom Pazaru,  pokazala je veliku brigu prvenstveno kreiranjem zdravog ambijenta I velikim ulaganjima u sport i sportski život. Te, dakle, na svaki način nastoji stvoriti klimu koja će odvratiti mlade ljude od poročnog ponašanja’’ kazao je Bačevac.

Bačevac je kazao da će inicirati izmenu zakona kojim bi se trebala poboljšati kontrola takvih objekata, prvenstveno Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, te Zakona o igrama na sreću.

On je kao pozitivan primer naveo i praksu nekih evropskih zemalja I istakao da se jedino kroz ovakvo delovanje trajno može rešiti problem.

’’Ovo je mesto na kojem se ovaj problem rešava. Ovo su istance i metoda, dakle izmena zakona koji važe od 2012.godine, kao i pritisak na poresku upravu da vrši apsolutno pojačanu kontrolu ovih institucija. Svako drugo ponašanje koje viđamo od strane određenih političkih aktera u Sandžaku nije iskrena želja da se reši problem, nije iskrena želja za zdravlje i kvalitetan život mladih već je reč o ličnoj samopromociji’’ izričit je Bačevac.

Senada Kalić

Podeli