Društvo

U prihvatnim centrima 4.100 migranata

U prihvatnim centrima u Srbiji trenutno ima 4.100 migranata kaže komesar za izbeglice Vladimir Cucić i dodaje da je oko 300 do 350 migranata na ulicama koji ne žele smeštaj u centrima.

Komentarišući upozorenja nekih nevladinih organizacija da bi Srbija mogla da postane tampon zona za migrante, on kaže da realnost demantuje takve tvrdnje, da je početkom godine u centrima bilo oko 8.500 migranata, a da je sada taj broj prepolovljen.

“To pokazuje da izvesna pokretljivost postoji. U međuvremenu je oko 15.000 ljudi prošlo kroz Srbiju i jasno je da će oni što legalno, što ilegalno naći način da nastave put”, rekao je Cucić za RTS.

Za sve one koji žele da ostanu u Srbiji, pojašnjava komesar, sve je učinjeno da im se pomogne u integraciji – svako dete je vakcinisano, svako je u vrtićima, deca školskog uzrasta u školama.

Govoreći o pokušaju prelaska granice sa Hrvatskom, Cucić kaže da je grupa Iranaca zloupotrebila slobodan vizni režim, da su pokušali da iskoriste katolički Božić i da pređu granicu.

“Njima su pomagali anarhisti koji su tu dve i po godine i kojima je jedini cilj da situacija bude gora kako bi u svet poslali loše vesti o Srbiji. Znali su da nema šanse da pređu granicu, a hrvatska strana i naše ministarstvo unutrašnjih poslova su se na adekvatan način organizovali”, pojasnio je Cucić.

On je dodao da su neodgovorne tvrdnje da je država organizovala taj pokušaj prelaska.

Izvor:rtv.rs

Podeli