Politika

Poseta predsedništva BiH korak ka pomirenju

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić domaćin je delegaciji Predsedništva Bosne i Hercegovine, predsedavajućem Draganu Čoviću i članovima Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću i Bakiru Izetbegoviću.

Poseta je počela sinoć, radnom večerom u Vili “Bokeljka” gde je domaćin bio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Razgovaralo se o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji i infrastrukturnim projektima.

Ceremonija svečanog dočeka održana je u 10 časova ispred Palate Srbija. Nakon toga je planiran sastanak predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, predsedavajućeg Predsedništva BiH Dragana Čovića i članova Predsedništva Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića

Planom posete predviđen je i plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Bosne i Hercegovine.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović, obratiće se medijima posle plenranog sastanka delegacija Srbije i BiH.

Tokom dana predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković odvojeno će se sastati sa predsedavajućim Predsedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem i članovima Predsedništva Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem.

Tokom posete Predsedništva BiH razgovaraće se o ekonomskoj saradnji dve zemlje, međunarodnoj i regionalnoj saradnji, ekonomskim integracijama, odbrambenoj i bezbednosnoj politici, ali i o utvrđivanju dela granice između Srbije i BiH koje se smatra trenutno najvažnijim bilateralnim pitanjem.

Poseta članova Predsedništa BiH je ranije planirana a dolazi posle izvesnog varničenja na liniji Beograd – Sarajevo. Posebno se u tom kontekstu vide nedavna izjava člana predsedništva Izetbegovića o Kosovu ali i različiti stavovi članova predsedništva BiH o mogućnom rešavanju problema u utvđivanju granice.

Prema pisanju medija u Sarajevu članovi Predseništva BiH došli u Beograd neusaglašenih stavova. No, očekivanja od ove posete jesu da ipak donese novi korak ka pomirenju susednih država.

Izvor: Danas

Podeli