DruštvoVesti

Obuka budućih malinara, prijave zainteresovanih još uvek u toku

Poljoprivrednici, koji su konkurisali kod udruženja za dobijanje sadnica maline  danas su prošli obuku kako da sadnja ove voćke bude uspešna. Međuopštinska unija poljoprivrednih udruženja juče je potpisala protokol o saradnji sa turskom agencijom za međunarodnu saradnju TIKA o donaciji  sadnica maline i opreme u vrednosti od preko 59.000 evra.

Poljoprivrednici, koji su se prijavili za donaciju TIKE danas u od poljoprivrednih savetodavaca dobili uspustva o uspešnoj sadnji maline, kao i koje su njihove obaveze ugovorom, koji će potpisati. Predsednik Međuopštinske unije poljopoprivrendih udruženja Ismet Sajtarić   podsetio je koja su to dokumenta potrebna za dobijanje donacije.

Direktor Poljoprivredne savetodavne stručne službe i pomoćnik gradonačelnika Nihad Hasanović kaže da je veliki broj donacija do sada obezbeđen za poljoprivrednike ovog kraja, najavljujući da će tako biti i u narednom periodu. Hasanović podseća da je pilot projekat  sadnje malina u Novom Pazaru koji je finansijski podržala Turska razvojna agencija TIKA, preko Regionalne agencije za razvoj Sandžaka SEDA uspešno realizovan, te da se  više od 80 odsto zasada maline primio. On se nada da će  tako biti i sa ovom grupom poljoprivrednika i podsetio da je najbitnije da postupaju u skaldu sa savetima stručnih savedovaca.

Zahvaljujući sredstima turske agencije za međunarodnu saradnju TIKA na ovom području biće posađeno još 73.600 malina. Biće obezbeđeni i motokultivatori, koji će pomoći da se uspešnije i kvalitetnije obrađuje malina u narednim godinama. Planirano je da se dodeli i 11 sistema za navodnjavanje.

Iz  Međuopštinske unije poljoprivrednih udruženja  pozivaju zainteresovane poljoprivrednike s apodručja Novog Pazara da se jave poljoprivrednim udruženjima I na taj način ostvare pravo na ovu donaciju.

 

 

Podeli