Ekonomci se oprobali u evropskim firmama

Ekonomsko-trgovinska škola jedna je od devet srednjih škola u Srbiji koje su pod pokroviteljstvom Evropske fondacije “Erasmus plus” učestvovale u programu realizacije učeničke prakse u njemačkim firmama. Odabrani učenici su se upoznali sa principima rada modernih inostranih preduzeća, a profesori sa sistemom dualnog obrazovanja.

Odabrane učenice novopazarske Ekonomske škole boravile su u Njemačkoj pune dvije nedjelje. Za to vrijeme one su bile dio kolektiva u različitim kompanijama, u kojima su se upoznale sa organizacijom na radu, sa obavezama koje od njih očekuje poslodavac u jednoj uspješnoj evropskoj firmi, ali su osjetile i preduzetnički duh koji prati stručne profile, poslovnog administratora i komercijaliste. Kako kažu neprocjenjivo obarzovno i životno iskustvo:

” Ja sam obavila praksu u preduzeću Hagebau, tu je vladala veoma prijatna atmosfera, prije svega bili su veoma gostoljubivi i popunili su mi nedostatak porodice“, kaže učenica Jovana Sretenović.

Projekat je samo dio priče o dulanom obrazovanju i dugogodišnjim nastojanjima Ekonomsko-trgovinske škole u tom pravcu. Njemački učenici u stručnim školama dio časova obavljaju u učionicama a veliki dio u firmama.

” S obzirom da je Njemačka začetnik takvog načina obrazovanja i školovanja bilo nam je zadovoljstvo da na licu mjesta vidimo kako to zaista funkcioniše. Dualni sistem obrazovanja je već neko vrijeme u najavi u našoj zemlji, a mi ga, na ovaj način, dočekujemo spremni.  Naravno, svega ovoga ne bi bilo bez pomoći kolektiva, IT tima, zamjenice direktora, Alme Salković i direktora Ekonomsko-trgovinske škole, Seada Ljajića”, rekla je profesorica ekonomske grupe predmeta, Samra Sokolović.

Profesori koji su bili sa učenicima obavili su posmatranje rada i cjelokupnog obrazovnog procesa, a utiske i novine su prenijeli kolegama.

Ovo je već sedma godina uspješene saradnje Ekonomske škole sa srodnom školom iz Oldenburga, koja je u projektu obavljanja stručne prakse bila posrednik.Projektu su prethodile velike pripreme učenika, ali i velika podrška direktora i tima profesora ove srednje škole.

Erasmus program aktivnosti evropske zajednice namijenjen je mobilnosti studenata i učenika. Uveden je 1987. godine radi povećanja mobilnosti učenika i studenata unutar Evropske zajednice, a sada je otvoren i drugim zemljama, Srbiji takođe. U njemu učestvuje ukupno 32 evropske zemlje.

Podeli