Društvo

Nova pravila za tehnički pregled vozila

 

 

Zbog tehničke neispravnosti u Srbiji u 1.000 saobraćajnih nezgoda čak 70 lica izgubi život. Novi pravilnik o tehničkim pregledima koji je već pripremljen i koji bi uskoro trebalo da bude usvojen, donosi značajne promene u ovoj oblasti i propisuje strožu kontrolu vozila, tako da overa tehničke ispravnosti više neće biti samo formalnost.

Fotografisanje tehničkog pregleda, obavezan katalizator u auspuhu, neoštećena šoferšajbna, odgovarajuće gume i kompletan pribor i prva pomoć, samo su deo novina koje će doneti zakon o bezbednosti saobraćaja čije se usvajanje očekuje do kraja ove godine. Između ostalog, ovaj zakon detaljno propisuje i kako će izgledati proces registracije automobila kako bi se izbegli fiktivni tehnički pregledi.

Neće više biti mogućnosti da neko drugo vozilo pravi lažni dijagram za automobil sa lošim kočnicama. Sve ovo može da poskupi održavanje vozila, tako da se mnogima koji sada zaobilaze zakon više neće isplatiti da registruju vozilo. Takođe, svaka naknadna prepravka ili preinačenje namene vozila, na primer iz teretnog u putničko i obrnuto, moraće da ima određeni atest i foto-prikaz.

Takođe, novi zakon će propisivati da nećete moći da registrujete vozilo koje ima plin a da nije upisano u saobraćajnu dozvolu. Biće zabranjena i vožnja automobila kome je vidno oštećena šoferšajbna. Gume moraju da imaju propisnu šaru, a neće se tolerisati ni nekompletan pribor i prva pomoć.

Oni koji poseduju Yugo i Zastava automobile, koji su stariji od 15 godina, prema novom Pravilniku o tehničkom pregledu vozila mogli bi ostati bez mogućnosti za produženje registracije za svoj automobil.

 

 

 

 

Podeli