Društvo

Njegovanje interkulturalnosti

U organizaciji Društva za bosanski jezik i književnost, a uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, u Kulturnom centru u Novom Pazaru realizovan je prvi segment projekta „Njegovanje interkulturalnosti u svrhu postavljanja zdravih temelja društva“. Tema panel – diskusije je bila Interkulturalnost u Sandžaku. Panelisti su bili profesori sa Državnog univerziteta u Novom Pazaru: doc.dr Mirjana Beara i doc.dr Redžep Škrijelj, dok je skup je vodila predsjednica Društva za bosanski jezik i književnost Melida Rebronja.

Predsjednica Društva za bosanski jezik i književnost Melida Rebronja je istakla da je ovaj projekat tek počeo sa realizacijom, te da su u planu tribine, panel diskusuje i posjete drugim gradovima, a sve u cilju promovisanja interkulturalnosti bosanskog jezika.

„Obzirom na to da je naše Udruženje vrlo mlado, naš cilj je da javnosti predstavimo značaj i važnost bosanskog jezika, te da pokažemo da ako cijenimo svoje, znaćemo da poštujemo tuđe“ – istakla je Rebronja.

Multikulturalnost  je svima jako bitna na ovim prostorima, ona određuje naše sveukupno bivstvovanje ovdje, koliko ćemo se uvažavati i koliko će ta različitost kultura uticati na cjelokupni ambijent  na našim prostorima, istakao je između ostalog panelista, doc.dr Redžep Škrijelj.

„Šta je zajednički interes za čuvanje nacionalne i zajedničke kulture, tj. šta je u suštini nacionalna i kolektivna baština Bošnjaka? Kulturu svih naroda koji žive u Sandžaku treba predstaviti na najbolji mogući način, te determinisati šta je najbolje , šta nas reprezentuje pred drugim ljudima,  čime se mi kao manjinski narod u Srbiji možemo pohvaliti“- dodao je Škrijelj.

Zaključak ovog prvog segmenta projekta „Njegovanje interkulturalnosti u svrhu postavljanja zdravih temelja društva“je da je potrebno mnogo više ovakvih skupova na kojima će se, osim diskusije, donijeti konkretni prijedlozi za prevazilaženje mogućih barijera kada je interkulturalnost u pitanju.

 

I. Hodžić

Podeli