Društvo

Nedjelja solidarnosti sa osobama sa cerebralnom i dječijom paralizom

U Novom Pazaru održana je centralna manifestacija “Nedelja solidarnosti sa osobama sa dečijom i cerebralnom paralizom Srbije“. Manifestacija je organizovana povodom Međunarodnog dana cerebralne paralize, a događaju su prisustvovali predstavnici grada Novog Pazara, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kao i predstavnici brojnih udruženja za cerebralnu paralizu u Srbiji.

Sekretar Društva za cerebralnu paralizu Novi Pazar Adela Džanefendić rekla je da se položaj osoba sa invaliditetom poboljšao, te da su tome doprinijele i osobe sa invaliditetom koje prema njenoj ocjeni moraju biti još vidljivije,  moraju se obrazovati jer samo tako mogu da razbijaju barijere, istakla je Džanefendić.

“Osobe sa invaliditetom često su nevidljive u društvu i isključene iz zajednice. Naši problemi nisu samo arhitektonske barijere, već i socijalne, zato treba da se obrazujemo. Kada si obrazovan lakše nađeš posao, lakše se uključuješ u socijalni program, možeš da tražiš svoja prava kao sav normalan svijet“, rekla je Džanefendić.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac rekao je da je grad realizovao mnoge projekte kako bi se makar doprinijelo stvaranju društva bez barijera, te da osobe sa invaliditetom budu uključene u sve sfere života kao ravnopravni građani ovog društva. Biševac je istakao da grad svake godine iz budžeta izdvaja značajna sredstva za organizacije koje se bave osobama sa invaliditetom, a da je ove godine preko Ministarstva za rad, zapaošljavanje i socijalna pitanja preko projekata odobreno 23 miliona dinara za njih.

“Ovo ne treba da bude samo ova nedjelja solidarnosti sa osobama sa cerebralnom i dječijom paralizom, već da ovo bude cijela godina jednakosti, ravnopravnosti i solidarnosti. Grad im pomaže u sferi obrazovanja, zapošljavanja i ostvarivanja socijalnih prava“, rekao je Biševac.

Manifestaciji su prisustvovali državna sekretarka Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović, kao i predstavnici brojnih udruženja za cerebralnu paralizu u Srbiji.

Tokom ovog mjeseca Savez za CDP Srbije, kao i sve organizacije članice Saveza u svojim gradovima, širom Srbije organizuju raznovrsne programe i manifestacije sa ciljem podsticanja društvene uključenosti osoba sa cerebralnom i dječijom paralizom u zajednicu i njihove veće uočljivosti.

A. Ni.

Podeli