Društvo

Đukić-Dejanović: Veliko poverenje u privatni zdravstveni sektor

Vlada Srbije posvećuje veliku pažnju privatnom sektoru, a pre nekoliko godina bilo je nezamislivo da neko ko je u vlasti ima podjednako, a ponekad i veće poverenje u privatni sektor, rekla je ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

– Danas privatni sektor u mnogim stručnim segmentima, a u zdravstvu posebno, predstavlja resurs koji nije dovoljno iskorišćen – rekla je ona na četvrtoj skupštini Asocijacije privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi Srbije.

  1. d direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Verica Lazić navela da su početkom 2016. godine unapređena prava osiguranika zahvaljujući, kako kaže, zaključenim ugovorima sa privatnim ustanovama za operaciju katarakte i uslugu vantelesne oplodnje.

– Naši osiguranici su tokom 2016. i 2017. mogli da biraju da li će im usluga biti pružena u privatnom ili državnom sektoru. Od 2013. imamo ugovore i sa privatnim apotekama u kojima naši osiguranici mogu da podignu lekove na recept – rekla je Lazić.

Ona je dodala da Republički fond može da zaključi ugovore sa privatnom praksom jedino kada, kako je istakla, kapaciteti u državnom sektoru nisu dovoljni.

Na skupštini Asocijacije govorili su i predstavnici Američke privredne komore u Srbiji, Medicinskog fakulteta, različitih strukovnih komora, udruženja lekara i pacijenata.

Asocijacija privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi Srbije trenutno broji oko 450 članova, odnosno bolnica, zavoda, domova zdravlja, poliklinika, ordinacija, apoteka, laboratorija.

Tanjug

Podeli