Društvo

Dobra vest: Počelo korišćenje e-recepta

 

U domovima zdravlja nekih beogradskih opština od danas se koriste elektronski recepti za lekove, a evo kada će “stići” u ostale delove Srbije.

Lončar je najavio da primena elektronskog recepta počinje u deset opština, dok je plan da za mesec-dva bude pokriven ceo Beograd, a početkom sledeće godine i cela Srbija.

On je rekao da je reč o ozbiljnoj promeni i da je najveći deo posla završen.

“Odlična vest za sve pacijente, posebno za hronične bolesnike. Oni neće morati više da se maltretiraju da odlaze svakog meseca ili češće u dom zdravlja po recept”, rekao je Lončar.

“Ovako će na osnovu procene njihovog lekara, jednom ili dvaput godišnje otići kod lekara osim ako nema nekih promena, a za sve ostalo idu direktno u apoteku po lek koji su do tada koristili”, rekao je Lončar.

On je kazao da se godišnje izda 65 miliona papirnih recepata i da će primenom elektronskog recepta za 60 odsto biti manji pritisak na lekare opšte prakse.

Lončar je dodao da će apoteke u kojima je moguće podizanje lekova na elektronski recept biti označene posebnom nalepnicom.

Elektronski recepti od danas su dostupni u Domovima zdravlja u beogradskim opštinama Savski venac, Stari grad, Palilula, Vračar, Zvezdara, Voždovac, Zemun, Novi Beograd, Čukarica i Rakovica.

Podeli