DruštvoPolitika

Omerović: Država treba da prihvati odgovornost za zločin u Sjeverinu

Danas se navršava 25 godina od otmice i ubistva 17 građana Srbije bošnjačke nacionalnosti kod Sjeverina, u opštini Priboj. Pripadnici paravojne jedinice “Osvetnici”, delujući pod okriljem Vojske Republike Srpske, presreli su autobus koji je saobraćao od mesta Rudo (BiH) ka Priboju (Srbija) i, nakon legitimisanja putnika, izveli sve Bošnjake i odveli ih u pravcu Višegrada. Zarobljeni civili su nakon mučenja ubijeni. Do sada su, međutim, nađeni posmrtni ostaci samo jedne žrtve, dok se ostali i dalje vode kao nestala lica. Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerovik kaže da ni 25 godina od ovog zločina, država Srbija ne želi da prihvati deo odgovornosti za činjenicu da su ubijeni njeni državljani.

Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović kaže da ni danas, 25.godina od ovog sistematski planiranog zločina država Srbija ne želi da prihvati deo odgovornosti za činjenicu da su ubijeni njeni državljani.

‘’Jos uvek  nisu od svoje države priznati kao civilne žrtve rata. Priznanjem ovog statusa država Srbija bi makar obezbedila simboličko priznanje patnje i svega onoga kroz šta su prošli preživeli. A bile su to prve žrtve tok suludog rata nad građanima Srbije… ‘’, podseća Omerović.

‘’Namerno, organizovano izvedeni iz autobusa kojim su išli na posao. Imali su potvrdu da su radnici. To im je bila garancija da prođu putem i to jedinim koji vodi od Sjeverina do Priboja.. Odvedeni na terioriju BiH i ubijeni. Samo zato sto nisu bili Srbi. Ovaj zločin koji su počinile srpske paravojne snage, nikada se ne sme zaboraviti’’, naglašava Omerović.

On podseća da stradalima nema nikakvog traga, a porodice nemaju niti mira niti mesta gde bi dostojanstveno sahranili svoje najbliže.

‘’Tražiću da se izmeni odredba Zakona o civilnim zrtvama rata, jer sjeverinske civilne žrtve nemaju status civilnih žrtava rata. Dosadašnja obrazloženja da se zločin nije desio na teritoriji Srbije su ČISTA DISKRIMINACIJA!!

Ubijeni su bili gradjani Srbije. Barem danas posle 25.godina neka budu jednaki sa ostalim građanima. Država ne sme nekom biti majka a nekom maćeha”, kaže u pisanoj izjavi predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, Meho Omerović.

S.Lj.

Podeli