Politika

Na današnji dan prije 14 godina preminuo Alija Izetbegović

Na današnji dan, prije 14 godina, preminuo je prvi predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović, jedan od najvećih državnika u burnoj historiji BiH.

Tužna vijest o smrti prvog predsjednika potresla je 19. oktobra 2003. godine brojne građane Bosne i Hercegovine, za koje je Alija Izetbegović bio jedan od najznačajnijih političara u posljednjih 30 godina, te koji je stajao na čelu odbrane tokom agresije na BiH.

On je, uoči rata u BiH, 5. aprila 1992. godine održao jedan od sigurno najvećih govora u Skupštini RBiH, kada je odgovorio predstavniku srpskog naroda Radovanu Karadžiću na prijetnje ratom u BiH.

Značaj Izetbegovića u odbrani BiH, a zatim i u brojnim drugim mirovnim i postratnim procesima je nemjerljiv i brojni političar iz međunarodne zajednice ističu kako je on jedan od najvećih političara s kraja 20. vijeka. A o tome koliko su ga građani, koje je predvodio, govori i broj posjetilaca njegove dženaze, koja je bila jedan od najvećih postratnih skupova u BiH.

Zbog svojih brojnih uspjeha, Izetbegović je dobio niz priznanja i nagrada, među kojima su prestižna nagrada za unapređenje ljudskih prava foruma u Kran Montani, titula počasnog doktora pravnih nauka za doprinos zaštiti ljudskih prava i uspostavu mira Marmara univerziteta u Istanbulu, te medalje Centra za demokratiju iz Washingtona.

Povodom njegove smrti, danas će biti održani brojni skupovi i konferencije, na kojima će istaknuti zvaničnici i historičari govoriti o liku i djelu Alije Izetbegovića, a obilježavanje godišnjice njegove smrti počinje u 11 sati, polaganjem cvijeća na njegovom mezaru, na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu.

Izvor: Radio Sarajevo

Podeli