Svet

Vulkanski pepeo prekrio četiri japanska grada

Vulkan na jugozapadu Japana aktivirao se nakon šest godina, izbacivši pepeo, koji je prekrio okolne gradove. Vulkan Shinmoedake na jugozapadu Japana aktivirao se nakon šest godina, izbacivši pepeo, koji je prekrio okolne gradove i naselja.

Japanska televizija TBS prikazala je snimke osnovaca kako sa šljemovima na glavama i maskama na licu idu u školu u podnožju vulkana, prenosi AP.

Stanovnici opisuju kako su čuli tutnjavu iz vulkana, nakon čega je pepeo pao na najmanje četiri grada u prefekturi Miyazaki.

Erupcija vulkana, koji se nalazi na granici prefektura Kagoshima i Miyazaki, počela je u srijedu, prvi put nakon šest godina, a u četvrtak je vulkan izbacio pepeo u visini 1700 metara od kratera, saopćila je Japanska meteorološka služba.

Ta agencija podigla je nivo vulkanskog upozorenja s dva na tri, na skali od pet nivoa, pri čemu nivo tri upozorava ljude da se ne približavaju vulkanu.

Ista služba predviđa da će vulkan do petka nastaviti izbacivati pepeo, a možda i vulkansko kamenje, a da će situacija na lokacijama koje su u opasnosti zavisiti od vjetra i visine na kojoj se nalaze.

Izvor: Al Jazzera Balkans

Podeli