Politika

Ugljanin: Posjetom Erdogana ukazana velika čast građanima Sandžaka i Bošnjacima u Srbiji

Predsjednik BNV-a tokom susreta s predsjedmikom Republike Turske, Recepom Tayyipom Erdoganom, izrazio očekivanja da će brojna sandžačka dijaspora koja je postigla privredni uspjeh u Turskoj naći interesa da finansira razvojne projekte u Sandžaku.

NOVI PAZAR (AA) – Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), Sulejman Ugljanin je, tokom posjete predsjednika Republike Turske, Recepa Tayyipa Erdogana, tom predstavničkom tijelu Bošnjaka u Srbiji, rekao kako je posjetom predsjednika Erdogana ukazana velika čast građanima Sandžaka i Bošnjacima u Srbiji.

Uglajnin je, nakon svečanog dočeka turskog predsjednika ispred Glavnog ureda BNV-a u Novom Pazaru, tokom susreta kojem su, pored predstavnika vijećnika i sandžačkih općina, prisustvovali i ministri u Vladi Republike Turske, upoznao visoke goste iz Ankare s radom i ovlašćenjima BNV-a.

Ukazavši da se “Bošnjaci Sandžaka ponose evropskim porijeklom, islamskom pripadnošću i čvrsto su vezani za bošnjački i sandžački regionalni identitet”, Ugljanin je naglasio da očekuje od EU i Srbije da trajno riješi status Sandžaka i bošnjačkog naroda.

“Bošnjaci Sandžaka evropski žive, evropski misle, evropski rade i aktivno su uključeni u sve evropske i evroatlantske integracije zato s punim pravom očekujemo od Srbije i Evropske unije (EU), da kroz proces evrointegracije Srbije, kroz saradnju Srbije sa Bosnom i Hercegovinom i kroz dijalog Srba i Bošnjaka trajno riješimo status Sandžaka i status bošnjačkog naroda koji je autohton u Sandžaku, a u Srbiji čini manjinu”, rekao je Ugljanin.

On je u svom obraćanju predočio visokim zvaničnicima Republike Turske da BNV ima planove za osnivanje obrazivnih institucija na svim nivoima, institucija kulture i unapređenja i očuvanja bošnjačkog nacionalnog identiteta, te formiranje informativnih glasila na bosanskom i turskom, ali i da je potrebno naći izvore finansiranja za sve to.

– Očekivanja za invsticije iz Turske u razvojne projekte u

Predsjednik BNV-a je ponovio stav da brojna sandžačka dijaspora u Srbiji predstavlja most saradnje između Srbije i Turske i izrazio očekivanje da će, kako je podvukao, sandžačka dijaspora koja je u Republici Turskoj postigla veliki uspjeh u privredi, iskoristiti sve povoljnosti dobre međudržavne saradnje između Srbije i Turske, naći interes, da investira u razvojne projekte u Sandžaku.

“U tom smislu, raduje nas činjenica da su međudržavni odnosi Srbije i Turske dostigli najviši nivo u historiji. Zahvaljujući vama, gospodine predsjedniče, i vašim saradnicima, Republika Turska je postala moderna i razvijena zemlja. Bošnjaci Sandžaka su nacionalno svjesni i politički zreli i od 1990. godine, kada je počeo raspad Jugoslavije, uzeli su učešće u svim mirovnim procesima”, istakao je Ugljanin, obraćajući se turskom predsjedniku.

Ispred Glavnog ureda BNV-a okupi se veliki broj građana koji su aplauzima pozdravil predsjednika Erdogana, koji se, po dolasku, rukovao sa članovima izviđačkih udruđenja “Sandžak” i “Kompas” i građanima. On je, zajedno sa Ugljaninom i članovima horova “Stambol” i “Đulistan” izveo poznatu tursku ilahiju “Sultanim” (Moj sultane).

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je drigog dana zvanične posjete Srbiji boravio u Novom Pazaru. Ovo je njegova druga posjeta Novom Pazaru i Sandžaku. Erdogan je bio prvi premijer Republike Turske, od njenog osnivanja, koji je posjetio Sandžak u julu 2010. godine.

Izvor: Anadolija

Podeli