Rezultati Erdoganove posete uskoro će biti vidljivi

Glavni savetnik i portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin izjavio je za “Blic” da je poseta Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji protekla u izvanrednoj atmosferi i izrazio očekivanje da će njeni rezultati vrlo brzo postati vidljivi.

Kalin, za kojeg “Blic” navodi da je jedini političar ovlašćen da govori u ime turskog predsednika, ocenio je da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlično pripremio za posetu turske delegacije i pokazao toplinu i gostoprimstvo, a kao veoma važnu činjenicu istakao je što su dva predsednika posetila Novi Pazar i srela se sa muslimanskom zajednicom.

To, kako je naglasio, pokazuje da se muslimanskoj zajednici u Srbiji poklanja pažnja.

“Srbija se otvara prema svojim građanima, ali i prema svetu i Evropi. U tom kontekstu srpsko-turski odnosi dobiće novi implus”, rekao je Kalin.

On je dodao da se tokom posete turske delegacije razgovaralo i o pozivu na dijalog o Kosovu i poručio da Turska podržava i ohrabruje Vučića da nastavi razgovore Beograda i Prištine.

“Takvi problemi iziskuju vreme, vođstvo, strpljenje, mudrost… i vidim to sa obe strane, srpske i kosovske”, rekao je Kalin za “Blic” i napomenuo da je reč o regionalnom pitanju koje je važno i za Srbiju i za region.

Prema njegovim rečima, to proces između Beograda i Prištine, ali ako Turska nešto može da uradi – rado će to učiniti.

“Potpuno podržavamo proces i nadamo se da će on koristiti obema zajednicama i celom regionu. Ako mi nešto možemo da uradimo da olakšamo ili ubrzamo, rado ćemo to uraditi”, rekao je Kalin.

Kao jedan od najvažnijih sporazuma koji su potpisani tokom posete turske delegacije Kalin je izdvojio ugovor koji sprečava dvostruko oporezivanje i poboljšava poslovnu okolinu za turske investitore.

“To je podsticaj da se više investira u Srbiju”, rekao je on.

Dodao je da je i Turski tok ostvariv u budućnosti, ali je kao trenutno najvažnije izdvojio TANAP (transanadolijski), i TAP (transjadranski), koji su u fazi završetka.

TANAP dolazi iz Azerbejdžana, a TAP ide do Evrope, precizirao je on i najavio da Turska planira prvi transfer gasa 2018. iz TANAP-a koji je, kako je rekao, veoma važan jer će dopremati gas iz centralne Azije u Tursku, a dalje u Evropu.

“Bićemo srećni da budemo transportna država za energiju, što uključuje i Srbiju jer mislim da je u interesu Srbije da ima različite izvore energije”, rekao je Kalin.

Na pitanje da li Srbija može da kombinuje vojnu neutralnost uz dobre odnose sa NATO i Rusima i na konstataciju da je Srbija kupila ruske “migove”, a Turska S-400 iako je članica NATO, Kalin kaže da je u današnjem svetu potrebno proširiti spoljnu politiku, a ne fokusirati se samo na jednog partnera.

“Samo zato što smo deo NATO ili želimo u EU, ne znači da treba da imamo loše odnose sa Rusima. To je hladnoratovski mentalitet”, rekao je on i dodao da je kupovina sistema S-400 bila suverena odluka Turske.

Što se Srbije tiče, smatra, ona se kreće pravim putem time što ima dobre odnose sa Evropom, zapadnim blokom s jedne strane, i s Rusima s druge.

“Ako želite politiku balansa, dobre odnose sa što više aktera da biste zaštitili svoje nacionalne interese, to zahteva otvoreni um i horizonte u spoljnoj politici”, poručio je Kalin.

Izvori: Tanjug, Blic, RTV

Podeli