Ministar prosvete “proteruje” grickalice iz školske užine

Ministar prosvete Mladen Šarčević formirao je tim koji će se baviti reformom ishrane đaka, pišu “Večernje novosti”. Prvi korak je prikupljanje podataka o tome koliko škola ima kuhinju, gde su one u upotrebi, a gde je potrebno renoviranje i nabavka opreme.

Ministar Šarčević za “Novosti” kaže da će učiniti sve da ishrana dece u školama bude potpuno u sistemu prosvete – kroz školske kihinje, ugostiteljske škole ili restorane đačkih i studenstkih centara, u kojima bi se spremali obroci za škole. Tako bi se sprečili slučajevi trovanja poput onog koji se nedavno dogodio beogradskim osnovcima kada je pronađena salmonela u hranikoju je spremala firma “Ketering i bejk”.

Šarčević ističe da su poseban problem i javne nabavke koje obavezuju školu da uzme najjeftiniju ponudu. Najavljuje i projekat promocije zdrave ishrane u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, gde će se uvesti “školsko voće” i “školsko mleko”.

“Pokušaćemo da za deo učenika nabavimo ove voćne i mlečne užine potpuno besplatno, a za ostale po najnižim cenama. Biće to namirnice najvišeg kvaliteta, zdrave i hranljive”, najavljuje Šarčević.

“Želimo da decu učimo koliko je važna zdrava ishrana, a ne da im u školama prodajemo čips i slatkiše. Nemam ništa protiv peciva, ali u kontrolisanim količinama”, poručuje ministar, a prenosi N1.

Izvor: B92

Podeli