Kultura

Počeo 49. Bemus

Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS), 49. po redu, svečano su počele u Kolarčevom narodnom univerzitetu, a otvorio ih je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i čuveni ruski hor “Glinka” iz Sankt Peterburga.

Citirajući Andrića, ministar kulture Vladan Vukosavljević rekao je da muzika stvara najdublju iluziju zaustavljanja vremena, te da je zato muzika viša i iznad svih ostalih umetnosti.
On je tom prilikom obećao da će se izboriti da obezbedi novac za izgradnju nove zgrade Fakulteta muzičke umetnosti.

Državni akademski hor Glinka sa Vladislavom Černušenkom, koji je za dirigentskom palicom već 43 godine, predstavio je domaćoj javnosti melodije svetovne i duhovne muzike. Hor je poreklom iz Sankt Peterburga, osnovan pre više od 500 godina jedan je od najuglednijih svetskih horova, a svojevremeno je učestvovao i u carskim svečanostima povodom osnivanja Sankt Peterburga 1703. godine.

Zbog velikog interesovanja hor Glinka će i sutra nastupiti besplatno u Crkvi Svetog Marka. Pored scene na Kolarcu, program Bemusa izvodiće se u Etnografskom muzeju, ali i u Svečanoj sali Skupštine grada.

“Glinka”, violinisti Jožef Žiga i Dejan Mlađenović, pijanista Aleksandar Sinčuk, sopran Nurija Ria, gitarista Edin Karamazov, Simfonijski orkestar RTS, obeležiće ovogodišnje izdanje Beogradskih muzičkih svečanosti koje će trajati do 20 oktobra.

Izvor: Danas

Podeli